logo

Sağlık ve Turizm Açısından Şırnak Jeotermal Kaynakları

₺240,00

Şırnak ilinde Güçlükonak-Belkıs Ana, Kumçatı (İkizce), Balveren‐Besta, Beytüşşebap-Ilıcak ve Başağaç bölgelerinde jeotermal alanlar bulunmaktadır. Bu alanlarda genel olarak basit kaplıcalar veya havuzlar ile yararlanılmaktadır. Bölgedeki en düzenli kaplıca Güçlükonak jeotermal alanındaki Belkıs Ana kaplıcasıdır. Burada 63 0C sıcaklıklara ulaşan jeotermal kaynak boşalımları mevcuttur. Diğer önemli kaplıca ise 43 0C sıcaklıkların ölçüldüğü Beytüşşebap-Ilıcak jeotermal alanındaki Zümrüt kaplıcasıdır. Şırnak ilinde kaynak şeklindeki doğal jeotermal akışkandan yararlanılmaktadır.

Şırnak ilinden alınan jeotermal su örneklerinin sağlık açısından bazı hastalıklara iyi gelebileceği tespit edilmiştir. Jeotermal kaynaklarının tamamının banyo uygulamaları şeklinde kullanılmasının uygun olduğu belirlenmiştir. Banyo uygulamaları ile kullanımda; Dejeneratif eklem hastalıkları (osteoartritler), inflamatuar romatizmal hastalıklar (romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi), Yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu gibi), kronik bel ağrısı, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası dönem, inme ve nevraljiler gibi bazı nörolojik ve ortopedik hastalıklarda fayda sağlayabilir.

Şırnak ilinde termal su kaynaklarının varlığı ve termal suların sağlık açısından kullanabilme özelliklerine sahip olması, bu bölgenin termal turizm faaliyetlerinin gerçekleşmesi için yüksek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle Beytüşşebap Zümrüt Kaplıcası ve Güçlükonak Hesta Kaplıcası debisi, sıcaklığı göz önünde bulundurulduğunda doktor kontrolünde tedavi amaçlı kullanılabilecek iki önemli yerdir. Ayrıca İkizce kaynağı (Nasfaran Kaplıcası) welness turizmi için kullanılabilecek potansiyele sahiptir.