Açıkdeniz, 2. sayısından “toplumsal gerilim” konusuna odaklanıyor ve aklıselime çağrı yapıyor.
Kapak yazısında Safa Mürsel, yakın tarihin acı olaylarından ders alınmamışçasına toplumsal gerilim karşısında siyasetin tavır alış biçimini eleştiriyor. Çözüm önermek yerine, gerilimi tırmandırıcı bir nitelik arzeden bu yaklaşımın yerini aklıselime bırakması gerektiğini söylüyor.
“İnsanlar gerilimli, toplum gergin” diyen Metin Karabaşoğlu, çok farklı şekillerde tezahürü görülen, kutuplaşmadan öte toplumsal çatışma ve hatta çözülme riski içeren bu duruma karşı ortak paydaları ve ortak değerleri hatırlamamız gerektiğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Ahmet Yıldız, kendisiyle yapılan söyleşide, “Uzlaşma, zaaf değildir” diyor ve toplumsal gerilimin sebepleri, muhtemel sonuçları ve bu gerilimin sağduyulu bir şekilde çözümü için gerekenlere dair kapsamlı bir perspektif sunuyor.
Ümit Şimşek, insanın güç ve otorite ile sınavını “Stanford Deneyi” örneği üzerinden yorumlamaya devam ediyor.
Nazi tehlikesini çok önceden sezen Alman Protestan din adamı, aktivist ve düşünür Bonhoeffer’in bütün zamanlar için dersler taşıyan hayat hikâyesini ve geliştirdiği ‘aptallık teorisi’ni Mustafa H. Kurt inceliyor.
İngiliz tarihçi Colin P. Turner, Harun Pirim’e verdiği röportajda, çocukluk günlerinden İslâm’a yolculuğuna, İran’daki devrim günlerinin düşündürdüklerinden hayatında bir ‘iman inkılabı’ yaptığını belirttiği Risale-i Nur’u tanıma öyküsüne, oradan bugünlere uzanan hikayesini anlatıyor.
Hepsi ve daha fazlası Açıkdeniz’in 2. sayısında okurunu bekliyor.