Cumhuriyet'in ilk kuşağının karşısına dikilen zorlu koşullarla kısıtlanmış; büyük Erzincan depremiyle sarsılmış; savaş yıllarının getirdiği korku kıtlık ve yokluklarla eksilmiş bir çocukluğu çalışarak ardında bırakmayı seçen biri Doğan Hasol. Yaşam çizgisini ona üretmenin disiplinini veren Galatasaray Lisesi ile mesleğini kazandıran İTÜ Mimarlık Fakültesi yılları belirlemiş... Sonrası gelmekte gecikmemiş: Mimarlar Odası görevleri... Yapı alanının bilgi merkezi YEM'in kuruluşu ve yıllar boyunca yönetimi... Mimarlık çalışmalarının yanısıra hiç beklenmedik reklamcılık serüveni... Galatasaray Spor Kulübü'nde yöneticilik... Yurtiçinde ve dışında üst düzey sivil toplum görevleri... Hazırladığı mimarlık sözlükleri mimarlık yazıları kitapları Cumhuriyet gazetesinde haftalık spor yazıları... Yoğun bir mimarlık yayıncılığı... Mimar yazar girişimci yönetici Doğan Hasol'un çok yönlü dolu dolu hayatı.
Kitapta ayrıca "başarıya giden yolların sırlarını arayanlar için de yanıtlar var insanın dokunaklı yaşam macerasının akan zamanın adımlarının şiirini bulmak isteyenler için de..."
Yaşamı boyunca bu kadar üretken olmaya çalışmasının bir nedeni olup olmadığı sorulduğunda Doğan Hasol'un verdiği yanıt kitabın adını oluşturdu: "Aferin desinler diye".