Anadolu Aleviliğinin temelinde Hakk, Muhammed, Ali divanı yatar. Kırklar Meclisi’nden esinlenilen Cem ise, Alevilerin olmazsa olmazıdır; Aleviliğin okuludur.
Bu kitap, yaşadığımız coğrafyadaki, Alevi/Bektaşi/Kızılbaş/ Tahtacı/Nusayrî topluluklarının Cem türlerini, ritüellerini ve Cem’in uygulanış şekillerini ortaya koymaktadır. Yazılı tüm kaynaklar titizlikle incelenmiş, derlenip toparlanmış, âdeta fotoğrafları çekilerek, imkân buldukça da yanlarına-yönlerine, hatta özlerine sarkılarak, işin gerçeği, doğrusu-eğrisi yanlışsız ve eksiksiz olarak, çırılçıplak biçimde titizlikle hazırlanıp sunulmaya çalışılmıştır.
Bu Cem’ler, tarih aynasında görülen Alevi inancının gerçek, en yalın somut belgeleridir. Kitapta anlatılan Cem türler, Alevi inancının saf, temiz, içten sıcaklığının gerçek bir yansımasıdır. Bu Cemler, Alevî inancının evrenselleşmesi, evrenlerin de Alevileşmesidir.
Cem’de kadın, erkek; zengin, fakir, bilgili/bilgisiz, yaşlı/genç ayrımı pek yapılmaz, böyle bir şey yoktur, olamaz da; çünkü orada herkes candır, eşittir, birdir, kardeştir, birde bir olmaya çalışanlar vardır. Bu Vahdettir. Canla canan olmadır. Âşıkla maşuk olmadır. Anadır, kardeştir, bacıdır, dosttur. Yoldur, Pirdir. Sonuçta birliktir/vahdettir, içi Kerbela kanıyla doludur.