Kitap Tanıtım Yazısı:
BİR ANNE OLMAK
GERÇEKTE NE ANLAMA GELİR?
Bebek bekleyen ebeveynler olarak hamilelik boyunca bu sürecin bedenimiz açısından ne anlama geldiğine dair bilgi bombardımanına tutuluruz. Davranışlarımızın çocuklarımız için ne anlama geleceğiyle, yaptığımız seçimlerin çocukların gelişmekte olan bedenlerini ve hayat boyu fiziksel ve ruhsal sağlıklarını nasıl etkileyeceğiyle ilgili bilgilerle şaşkına döneriz. Kendimizle ilgili çok az şey öğreniriz. Partnerlerimizle ilgili daha da az şey öğreniriz.
Peki, anneliğe giden yolda edindiğimiz tüm bilgiler arasında ebeveynliğin bizi, iç dünyamızı nasıl değiştireceğiyle ilgili neler öğreniriz?
Ya çocuk sahibi olduktan sonra bir kişinin bilişsel işlevine neler olduğuyla?
Ya yaratıcılıklarına ve duygusal durumlarına?
Ebeveyn beyni bir bebeğin çoğu zaman daha önceden keşfedilmemiş bir dile benzer yollarla iletilen ihtiyaçlarını nasıl anlar?
Annelik tamamen içgüdüsel olarak içimizde bir yerlerde var olan ve bebeğimizi kucağımıza alınca aktif hâle gelecek bilgiler bütünü müdür?
Bu, kadınlarda doğuştan var olan bir içgüdü değilse başka ne olabilir?
Peki, babalar ve diğer bakımverenlerin beyinleri, duyguları ve bedenleri ebeveynlik süreciyle nasıl dönüşür?
Ebeveynlik konusunda nörolojik, bilişsel ve psikolojik araştırmaları bir araya getiren Chelsea Conaboy, çığır açan Anne Beyni isimli eseriyle bakım vermenin sıklıkla varsayıldığı kadar içgüdüsel olmadığını iddia ediyor. Conaboy, çocuğunun doğumuyla her şeyin değişeceğini bekliyordu. Beklemediği şey, ne kadar farklı hissedeceğiydi. Ancak bunun ardında ne olduğunu kısa sürede keşfedecekti: değişen beyni.
Anne Beyni; büyükanneler, büyükbabalar, politika yapıcılar, çalışan her ebeveyn ve onların müdürlerinin yanı sıra, bir ebeveyn olup olmamayı düşünen ve karar vermesine yardımcı olacak kulaktan dolma bilgiler dışında bilgi arayışında olan herkesin okuması gereken bir eser...