Hepimiz mutlu ve huzurlu bir yaşama ulaşmanın çabası içindeyiz. Sevgi, saygı, yakınlık ve dayanışma temelleri üzerine kurulu ilişkilerin hayatımıza katacağı anlamın ya da özgüven ve sorumluluk sahibi bireyler olmanın kişisel başarımız üzerindeki etkisinin ne denli önemli olduğunu elbette hepimiz biliyoruz. Gerek aile içi ilişkilerde gerekse iş yaşamında her gün, ufak tefek de olsa, birkaç kriz yaşıyor ya da en azından krizin eşiğinden dönüyoruz. Ve yine hepimiz biliyoruz ki, sorunlarla mücadele etmenin en iyi yolu, problemi daha başlamadan ortadan kaldırmak. Bütün bunları biliyoruz bilmesine de, bazen bildiklerimizi hayata uygulamakta zorluk çekiyoruz, öyle değil mi? “Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Rehberi”, işte bu düşünceyle hazırlanmış bir eser. Önce, uygulamalı örnekler ve testlerle, bize -özellikle anne babalar ve eğitimciler olarak- yüklendiğimiz sorumlulukları ne kadar yerine getirebildiğimizi gösteriyor. Ardından olduğumuz noktadan daha ileri bir aşamaya ulaşmak için yapmamız gerekenleri hatırlatıyor. Bebeklikten başlayarak çocuğun geçirdiği psikolojik ve fiziksel evreler, bu süreci olabildiğince sağlıklı yaşayabilmek için anne babaların dikkat etmesi gereken hususlar, çocuklarda uyum ve davranış bozuklukları, özgüven gelişimi, inanç eğitimi, ‘hayatın en çalkantılı dönemi’ tabir edilen ergenlikte yaşananlar, anne baba ile genç arasında yaşanacak çatışmalar, sınav stresi ve meslek seçimi gibi konular kitapta detaylı olarak anlatılıyor.
Buraya kadar yazılanlar, daha çok çocuk gelişimi ve aile içi ilişkiler konularına odaklanan bir kitap izlenimi yaratmış olabilir ama Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Rehberi’nde iş dünyasında başarı ve kişisel gelişimle ilgili bilgiler bulmak da mümkün. Çalışma hayatını daha verimli hale getirmek için etkili iletişim, zaman yönetimi, yaratıcılık, etkin müzakere teknikleri gibi konuları ele alan bölümlerden istifade edilebilir. Özelikle birçok insanın mücadele etmek zorunda kaldığı işyerinde stres konusu, okuyucuların dikkatini çekecek başlıklardan biri.
Yazar Ömer Baldık, aynı zamanda bir rehber öğretmen. Baldık, belki de öğretmen olmasının etkisiyle kitabı kullanım kolaylığını gözeterek hazırlamış. Çalışmada konular alfabetik olarak sıralanmış ve her konunun sonuna, ilgili diğer başlıkları gösteren “ayrıca bkz.” notu eklenmiş. Böylece okuyucuya merak ettiği konu ile ilintili tüm bilgilere birden ulaşma şansı verilmiş. Sözün kısası, “Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Rehberi”’nin pek çok konuda merak edilen sorulara cevap verme niyetiyle hazırlanmış bir başvuru kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.