İnsanın akıl aracılığıyla kendini. doğayı ve evreni anlama girişiminin sistematik bir biçim kazandığı tek etkinlik olarak Felsefe. başlangıcından itibaren bilincimizin potansiyellerini bize açıkça gösteren en onemli alan olmuştur.
Felsefe Antik Yunan'da başlangıç evresinde olmakla birlikte büyük bir çeşitlilik ve coşkuyla hayat bulmuş ve bu büyük miras içinde barındırdığı düşünsel zenginliklerle takip eden çağlarda tüm medeniyetlere büyük katkılarda bulunmuştur.
Felsefenin Antik Yunan dünyasında sahip olduğu etki düzeyi sonraki yıllarda çokça aşınmış olmakla birlikte siyasetten fizige matematikten astronomiye. biyolojiden sanata pek çok alanda etkileri hep var olmuş ve süreklilik göstermiştir. Bu nedenle Felsefe Batı kültür tarihinin her zaman en önemli hayat damarlarından biri olmuştur.
Thales ve diger doğa filozo?arının arkbe anlayışları Septiklerin bilgiye getirdikleri eleştirel bakışları Sokrates'in erdem ve bilgi öğretisi Platon'un hakikat/idealar öğretisi Aristoteles'in ahlâk bilim. sanat vs. öğ-retilerine dair katkılarının her biri dikkate alındığında Antik Yunan düşüncesinin önemi çok daha açık bir şekilde anlaşılmaktadır.
Antik Yunan Felsefesi bu yönüyle yüzlerce yıldır hem felsefi düşüncelerin kaynağında yer almış hem de büyük tartışmalara yol açmıştır.
Bu bakımdan bu düşünsel mirası anlamak bu felsefi faaliyetin köken bulduğu topraklarda yaşayan bizler açısından da oldukça önemli ve değerlidir.
Bu amaçla Adnan Menderes Ûniversitesi'nde düzenlenen. bildiğimiz kadarıyla ülkemizde şimdiye dek Antik Yunan Felsefesiyle ilgili olarak yapılan ilk sempozyumun bildirilerini biraraya getiren bu eserde. Antik Yunan düşüncesinin çok farklı anlayışları ele alındıgı gibi hakim akım ve düşünürlere dair altematif perspektifler de işlenmiştir.