Avrupa nasıl Avrupalaştı?
Küçük Kent Devletlerinden (Polis) "Avrupa düşüncesi"ne giden bu uzun tarihsel birikim hangi özelliklerle karakterize edilebilir? Hangi önemli olaylar hangi kişi ve kurumlar bu süreçte belirleyici bir rol üstlenmişlerdir?
Latin-Yunan ve Yahudi-Hıristiyan uygarlıklarının bir sentezi olan Avrupa felsefi sanatsal dinsel bilimsel ve toplumsal atılımları 'Ortaçağ Aydınlığı'nı Rönesans'ı Aydınlanma Çağı'nı Hümanizmi Devrimler yüzyılını ve daha birçok bileşeni içine alan uzun bir sürecin vardığı sonuçtur. Filozoflar din adamları bilim insanları sanatçılar politikacılar iktidar sahipleri ve halk kitleleri Avrupa'yı yaratma yolunda yaşanan büyük maceranın aktörleridir. Bu yolculuk içinde Avrupa'nın Grekleşmesi Latinleşmesi Romalılaşması Germenleşmesi Hıristiyanlaşması ve son kertede modernleşmesi bir "modern batı düşüncesi" üretmesi ayrı süreçler ayrı etkileşimlerdir.
Elbette Platon Aristoteles Machiavelli Hobbes Descartes Spinoza Vico Montesquieu Rousseau Kant ve Hegel gibi düşünürler bu düşünce serüveni içinde 'olmazsa olmaz' bir paye kazanmışlardır.
Avrupa çelişkiler ve karşıtlıklar yumağı içinde insanlığa armağan ettiği göz kamaştırıcı hediyelerle birlikte karanlık dönemleri de derin bir şekilde tecrübe etmiş büyük zaferlerin yanında mağlubiyetleri de tatmış ama tarihsel olarak edindiği birikimle daima geleceğe doğru bir sentez üretebilme kabiliyetini göstermiştir.
Bu kitapta Avrupa'yı ve Avrupalılığı yaratan düşüncelerin bir özetini okuyacağız. Jacquline Russ Avrupa'nın soy kütüğünden hareketle bilhassa her yüzyılın taşıdığı kendine özgü atmosfer üzerinde durmaya çalışmıştır. Pek tabii yüzyılların zihnimizde belirli bir resmi canlanmazsa kavramlar da içi boş sözcüklere dönüşecektir. Bu senkrenizasyon kaygısından hareketle kitabın yazarı Antik çağlardan günümüze Avrupa'da ve Avrupa bilincinde yaşanan gelişmeleri ilerlemeleri gerileyişleri bunalımları altüst oluşları ve yeniden doğuşları tasvir etmeye çalışmıştır.