İsviçre - Türkiye ve Lozan
Şubat 2023 (Üçüncü baskı için önsöz)
- Önemli bir yıl, hepimiz için.
- Önemli bir yıl, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun
100’üncü yılını gururla kutladığımız bir yıl olduğu için.
- Önemli bir yıl, Association Suisse-Turquie 50’nci yılına ulaştığı için.
- Avrupa’da geçerliliğini koruyan en eski barış anlaşmasının,
Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı olduğu için.
İlk baskısı 2016 yılında yapılan "Lausanne - Bizim Lozan" kitabımızın gödüğü ilgi üzerine 2021 yılında ikinci baskısını gerçekleştirmiştik. O baskı da kısa zamanda tükendi.
"Lausanne - Bizim Lozan" kitabımızın akademik makalelerde kaynak gösterilmesi ve Türkiye’nin yurtdışı tanıtımlarında kullanılmasının verdiği gurur ve güçle üçüncü baskımızın içeriğini iki ek kitapla genişlettik.
Türkiye’nin değerli bilim insanlarından Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un “Lozan’ı Düşünürken” başlıklı ve uzun soluklu yazısını kitaplaştırdık. Ayrıca 1918 Mondros, 1922 Mudanya ve 1923 Lozan Antlaşması’nı da tıpkıbasım kitap olarak içeriğimize ekledik. Ek kitaplarımızı keyifle okuyacağınızı ve tarihi birer belge olarak yararlanabileceğinizi umuyoruz.
Eylül 2016 (İlk baskı için önsöz)
Küçük yaşlardaki okul bilgileriyle göller ve barış ülkesi olarak tanıdığımız İsviçre’nin özellikle Lozan kenti ve Leman Gölü’nün Uşi ve Montrö gibi sahil kasabaları Türkleri kendine bağlayan ve kaderini çizen olaylara sahne oldu. 1973 yılında, Lozan Barış Antlaşmasının ve Türkiye Cumhuriyetinin 50’inci yılında birkaç İsviçre’li ve Türk’ün girişimiyle kurulan İsviçre-Türk Derneği olarak her yıl Ekim-Kasım aylarında Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutlamak amacı ile bir balo düzenliyoruz. Kitabımızın ilk baskısını Lozan Antlaşması görüşmelerinin yürütüldüğü ve derneğimizin 1973 senesinde ilk balosunun düzenlendiği Beau Rivage Palas Oteli salonlarında gerçekleştirdiğimiz balo sırasında sizlere tanıttık.
Otel yöneticileri arşivlerindeki Lozan Antlaşmalarına ilişkin 1923 senesinde İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyeti ve Türkiye’yi ilgilendiren antlaşmaların, o zamanın gazete fotoğrafları ile bir sergi düzenleyebileceklerini söylediklerinde çok heyecanlanmıştık… Bu sergi ve kutlama gecesini bir de kitapla taçlandırmak istedik. “Lausanne - Bizim Lozan” kitabı bu düşüncelerle oluşmaya başladı. İsviçre ve Türkiye arasında dostluk ilişkilerini kültürel, bilimsel, sosyal ve ekonomik alanlarda geliştirmek ve kültürlerini birbirlerine tanıtma gayesi ile kurulan derneğimizin bir kitabı olmasını arzu ettik. Sevgili dostum Bülent Özükan ilk teklifimde işi hemen ele aldı ve kitabımız için çalışmalarımız başladı.
Ana konumuzu oluşturan 1923 Lozan Antlaşmasını, 1912 Uşi Antlaşmasını ve Osmanlı devletinin çöküşünüde içeren şekliyle Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri profesörelerinden Sn. Zafer Toprak kaleme aldı. Lozan belgeseli yapımcılarından CNNTürk editörü Sn. Reyhan Yıldız, Lozan Antlaşmasının baş aktörleri Lord Curzon ve İsmet İnönü’yü bir yazıyla bizlere sundu.
Ayrıca Lozan Antlaşmasının imzacı ülkelerinin bilgilerini bize aktardı. 1923 Lozan kitabımızın konseptini editörümüz Bülent Özükan belirledi, bize önerdi ve kitabımızın ilk iki bölümünü yazdı…
Lozan Antlaşması'nı (1923) anlayabilmek ve değerlendirmek için Mondros Silah Bırakışması (1918) antlaşmalarını kitabımızın arkasına ek kitap olarak koyduk. Arşivlerini açan Beau Rivage Palas’a ve İnönü Vakfı’na, derneğimizin komite üyelerine ve bana destek olan arkadaşlarıma içten teşekkür ederim. Özel teşekkürüm kitabımızın yazılma sürecinde kıymetli tarih ve Türkçe bilgisi ile çok önemli katkılarda bulunan eşim Dr. Georges-Antoine de Boccard için.
Sonsuz teşekkürüm muhteşem kitabımızın gerçekleşmesini sağlayan sevgili editörüm ve arkadaşım Bülent Özükan için.