logo

Blickwechsel Wechselblick & Des Anderen und der Bilder am Leitfaden der Kulturellen Alteritat

Ürün Kodu: 9786055279486
Yazar: Mesut Keskin
YAYINEVİ: Avesta Yayınları
₺27,00
Garp felsefesinin meydan okuyucu sorularından ve muammalarından olan 'Başkalık ve Resimler Sorusu' iç içe geçmiş bir ilişki olarak kendini gösterir. Bu ilişkinin tahlili bireysel-toplumsal ve kolektif-öznelerarasılıktan vücutlarasılıktaki aktarıcı translasyonal kültürlerarasılığa doğru bir genişletmeye ihtiyaç duyar ki bakışa tutuklu 'Başkalık ve Resimler Sorusu' bakış ve resimlerin girişikliği figüründe aranır. Bu figürün zemininde kendine has Görsel Kültür'ün patetik fenomenolojisi ile bir köprü kurma denemesine teşebbüs edilir. Zira elinizdeki çalışma ana hatlarıyla bu genişletmenin kutbunda döner durur.

Bakışın öznelerarasılığı fenomenolojinin alanını toplumsallıkla sınırlar ama 'Bakış meselesi' bu toplumsallığın sınırlarını aşar. Zira Bakış sadece Ben ile Başkası hususi ile yabancı Vücut arasında toplumsal bir fenomen değil aksine bilhassa kültürel bir fenomendir ki kültürel reprezantasyonun (tasvir ve tasavvurun) berzahında kültürlerarası ve kültürleriçi yabancılıkla karakterize edilir.

Bu bilimsel çalışma özetle Bakış'ın öznelerarasılıktan (sosyal başkalıktan) kültürlerarasılığa (kültürel başkalığa) doğru genişletilmesini hedefler. Bununla birlikte kültür bilimlerinde Bakış ve Resimlerin kültürel genişlemeleri mesela sanat tarihi ve resim bilimin öncüleri dikkate alınmalıdır. Keza bu konumlanmalara bilhassa resim ve bakış fenomenolojisi kendi yabancılık motifleriyle girişebilmelidir. Bakışmada ve etkileşimde ise Bakışların ve Resimlerin başkalığı çevirisellik ve kültürellik bağlamında kültürbilimsel açıdan genişletilmiş olan ile buluşur. Bu başkalığın motiflerinden de kültürel başkalığın sicilleri doğar.


Blickwechsel Wechselblick des Anderen und der Bilder
am Leitfaden der kulturellen Alterität
Die Antwort auf die Frage nach dem Verhältnis von der blickhaften Alteritäts- und Bilderfrage ist in der Figur des Chiasmus der Alterität von Blick und Bildern zu suchen dessen Grund auf einem Brückenschlag zur pathischen Phänomenologie der visuellen Kultur aufgebaut ist. Denn es zeigt sich als ein chiastisches Verhältnis dessen Analyse einer Erweiterung von der individuell-sozialen und kollektiven Intersubjektivität zur übertragenden translationalen Interkulturalität in der Zwischenleiblichkeit bedarf. Die Intersubjektivität des Blicks beschränkt das Feld der Phänomenologie auf die Sozialität über deren Grenze die Sache des Blicks nun hinausgeht: Der Blick ist nicht nur ein soziales Phänomen zwischen dem Ich und dem Anderen zwischen dem Eigen- und Fremdleib sondern gerade ein kulturelles Phänomen das durch die inter- und intrakulturelle Fremdheit in der Zwischensphäre und Zwischenwelt der kulturellen Repräsentation (bzw. Vor- und Darstellung) charakterisiert wird.
Die vorliegende Arbeit handelt von dieser Erweiterung des Blicks von der Intersubjektivität (sozialen Alterität) zur Interkulturalität (kulturellen Alterität). Dabei sollen die kulturellen Erweiterungen von Blick und Bildern in den Kulturwissenschaften berücksichtigt werden worauf sich die Phänomenologie des Bildes und des Blicks mit jeweiligen Fremdheitsmotiven in ihrer Gegenwart einlassen soll.
Im Wechsel trifft die Alterität von Blick und Bildern mit dem kulturwissenschaftlich Erweiterten an der Übersetzung und dem Kulturellen zusammen so dass die Blickgabe des Fremden als Bildereignis im Blickwechsel-Wechselblick der sichtbaren und unsichtbaren Alteritäten aufgeht aus deren Motive die Leitfäden sowie die Register der kulturellen Alterität entstehen.

Son görüntülenen ürünler