Türk toplumunun dünyada kendine özgü çoğu kez gözlemcileri şaşırtan evriminin doruk süreci hiç şüphesiz Atatürk'ün 1919 ile 1938 arasında yaptıkları yani Kemalist Devrimler'dir. Kitap yöntemimize sadık kalarak İslamdan bir kopmaymış gibi sunulmaya çalışılan 1919-1938 olaylarının bir yandan 19. yüzyılın başlarına kadar uzanan köklerini her konuda ayn ayrı belirtmeye diğer yandan da 1950'de demokrasinin işlemeye başlamasıyla işlevini tamamlayan devrim süreci sonrasında gelişmelerin çağdaş dünya düzeyi karşısındaki yerini değerlendirmeye çalışıyor.
Orhan Koloğlu 75. yılında cumhuriyetin ancak bu yaklaşımla nesnel bir değerlendirmesinin yapılabileceğine ve nelerin başarılıp nelerin başarılamadığının anlaşılacağına inanıyor.
Bu kitapta büyük orandaOrhan Koloğlu'nun iki cilt halinde yine Boyut Yayınları'nca yayınlanan ve ikincisi Sedat Simavi Sosyal Bilim Araştırma Ödülü'nü kazanan 'Gazi'nin Çağında İslam Dünyası' (1994) ve 'Türk Çağdaşlaşması 1919-1938' ( 1995 ) adlı kitaplarından aktarmalar yapılmış.