100. yılını tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü ve kurumsal yapılarından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tarihi Türk milletinin tarihiyle özdeşleşmiştir. VakıfBank Kültür Yayınları’nın tarih sahasındaki uzmanların en güncel araştırmalarını bir araya getiren serisi Çalıştay’ın bu cildi, bir asırlık Cumhuriyet’in öncü kurumunu tarihî kaynak ve belgelerle değerlendiriyor. Alanlarında uzman, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birimlerinde kariyerlerinin bir döneminde çalışmış ve çalışmaya devam eden ya da onun eğitim kurumlarında tahsil görmüş 26 uzman araştırmacının makaleleri bu kitapta üç bölüm hâlinde derlendi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ordusu olarak teşekkül eden, bir milletin varlık mücadelesini zaferle neticelendiren ordudan Türkiye Cumhuriyet’i ordusuna; Soğuk Savaş’ın sıcak cephelerinde çarpışan, çağdaş silahlarla donanmış bir orduya; 21. yüzyılda değişen dünya dengeleri ve siyasetinde gerek motivasyon gerek teknoloji açısından kendini her daim yeni ve diri tutan Türk ordusuna; kurumsal bir macerayı anlatıyor bu kitap. Bir yüzyılda ordunun oluşan ve değişen birimlerine, kara, hava, deniz ve jandarma komutanlıklarına, askerî teknoloji ve eğitimin, muharebelerin ve ordunun sosyal ve psikolojik değişimlerine ayrıntılı ve bilimsel bir dille yaklaşan Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Ordusu ve Millî Savunma, Cumhuriyet dönemi askerî tarihçiliği için bir rehber niteliğinde.
Editör Hakkında:
Zekeriya Türkmen
6 Mayıs 1964 tarihinde Bursa-Karacabey’de doğdu. İlköğrenimini Karacabey’de, ortaöğrenimini Sakarya Arifiye Öğretmen Lisesinde tamamladı. 23 Haziran 1986 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile İstanbul F.Y.O.’dan Öğretmen Teğmen olarak mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yakınçağ Tarihi Anabilim dalı yüksek lisans programından (1990), aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yakınçağ Tarihi doktora programından (1996) mezun olduktan sonra uzun yıllar T.S.K.’ya bağlı eğitim kurumlarında (Elektronik Astsb. Hazırlama Okulu, Kuleli Askeri Lisesi, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Kara Harp Okulu, Harp Akademileri, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Müzecilik Grup Başkanlığı, Millî Savunma Üniversitesi, Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü ve Kuvvet Harp Enstitüleri) ve üniversitelerde (Hacettepe Ünv. Beykent, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi) Öğretmen, Öğretim Görevlisi/Üyesi, Bölüm Başkanı, Enstitü Müdürü, vd kadrolarda görev yaptı (1986-2016). 30 Ağustos 2016’da, 30 küsur yıllık hizmetten sonra T.S.K.dan kadrosuzluk sebebiyle emekli oldu.
Çalışmalarını Yakınçağ Tarihi üzerine yoğunlaştırdı. Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Askerî Teşkilat Tarihi, XIX-XX. Yüzyıl Siyasî Tarihi, Meşrutiyet Dönemi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Cumhuriyet Tarihi konularında çalışmalar yaptı. 2016 yılı itibariyle yayımlanmış 20 müstakil, 25 ortak yazarlı kitabı, ulusal/uluslararası akademik dergilerde ve bilimsel etkinliklerde sunulup yayımlanmış 120’nin üzerinde makale ve bildirisi bulunmaktadır. TRT ve özel radyo - tv.leri ile özel yayın kuruluşları için tarihî konularda hazırladığı senaryo metinleri ve belgeselleri yayımlanmıştır. Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinin hazırlanmasında Tarih ve Sanat Danışma Kurulu Başkanı olarak, Kurtuluş Savaşı Malıköy Tren İstasyonu Müzesi, Polatlı Mehmetçik ve Duatepe Anıtı, Makedonya Manastır Askerî İdadisi Atatürk Anı Odası, Makedonya Debre-i Bâlâ Atatürk Ata Evi, İstanbul’da Harbiye Askerî Müzesinde Türk Tarihiyle ilgili Panorama ve Diaramaların hazırlanması, Polatlı Kartaltepe Sakarya Meydan Muharebesi ve Türk Tarihi Tanıtım Merkezinin hazırlanması çalışmalarında görev alarak katkıda bulunmuştur. Almanya Türk-Unid ve Türk Askeri Tarih Komisyonu üyesi olan Dr. Türkmen, halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yapmakta olup, M.S.Ü. ATASAREN ve Kuvvet Harp Enstitülerinde alanıyla ilgili dersler vermektedir