Başlangıçta dünya pilotlar şampiyonasını belirlemek amacıyla seri yarış ve yeni puanlama sistemiyle konulan kurallarla başlayan Formula 1 zaman içerisinde markalar şampiyonunu da belirlemeye başlamıştır. Yoğun ilgi ve kullanılan ileri teknoloji ile birlikte dünyanın en büyük pazarları arasında yeralan Formula 1 Grand Prix yarışları günümüzde sadece pist üzerinde birinci gelme yarışı ile değil politik mücadeleleri büyük sponsorları pilotlarının yaşamları gibi bir çok konuyla da ön plana çıkmakta ilgi çekmektedir.
İşte bu çerçevede Formula 1'in geçmişinde yaşananlara bir göz attığımızda bugün pist dışında takımlar arasındaki fikir ayrılıklarından pist üzerindeki takım emirlerine kadar yaşanan olaylar silsilesi arasında çok ilginç benzerliklerle karşımıza çıkıyor.
Acaba Peter Collins 1956 sezonunun son yarışında otomobilini Juan Manuel Fangio'ya vermeseydi ne değişirdi? 1982'de Didier Pironi takım emirlerine uysaydı Belçika-Zolder'de yaşananlar farklı olabilir miydi? Ya da 1999 Fransa'da bir puanlık takım emri olmasaydı Eddie Irvine Ferrari ile zirveye çıkabilir miydi? İlk günden beri Formula 1'in içinde yeralan ve bu sporun lokomotifi sayılabilecek Ferrari takımının beklediği başarılara Ford Honda Renault gibi motorlarla kıyaslandığında biraz geç ulaştığı düşünülebilir mi? Yaşanan ilginç yarışlar içerisinde karşılaştırma yapabileceğiniz bu sorular ile Formula 1 sporuna farklı bir perspektiften bakma olanağı yakalayacaksınız.
Formula 1 kendi içinde kahramanlarını yaratan bir spor ve kahramanları sadece kazanan pilotlar değil. Yıllarını Formula 1'de güvenlik önlemlerinin geliştirilmesine adamış Dr. Sid Watkins'in esprili kişiliği ile sadece bir şaka olduğunu belirterek söylediği gibi "Bir beyin cerrahı olarak otomobil yarışlarında bulunmamam gerekiyor; çünkü pilotların beyinleri yok eğer olsaydı ilk sırada yarışmazlardı."