Bilim Tarihçisi Ronald Numbers, bilim-din ilişkisine yeni bir bakış açıları getirilmesi gerektiğini savunan kişilere, öncelikli olarak “tarihsel gerçeklik” diye maskelenen ve yıllar içinde mite dönüşen anlatılardan vazgeçilmesini tavsiye ediyor.
Bilim tarihindeki egemen anlatıya göre, 1970’lere kadar bilim ve din birbirleriyle savaş hâlindeydi ve bilim her daim muzaffer olan taraftı. Fakat yeni nesil bilim ve Kilise tarihçileri hem aktörlerin değerleriyle hem de bilgileriyle bilim ve din tarihine ilişkin sorgulamalara başladı.
Ronald Numbers öncülüğünde çok sayıda bilim insanının katkı verdiği bu eser sayesinde Galileo’nun hapse atılması, Darwin’in ölüm döşeğindeki dönüşümü ve “Tanrı zar atmaz.” diyen Einstein’ın kişisel Tanrı inancı konusundaki görüşleri gibi mite dönüşen birçok inanç sarsılacak. Her ne kadar günümüzde bilim ve din hâlâ sava hâlindeymiş gibi gösterilse de Galileo Hapiste kitabında yer alan her bir bölümdeki mitlerin arkasındaki gerçekleri görmek bilim dünyası için çok değerli bir kazanım olacak.
Birbirinden oldukça farklı görüş ve inançlara sahip bilim insanlarının kaleme aldığı 25 makaleden oluşan bu eser yayımlandığı ilk günden itibaren bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca, Portekizce, Yunanca, Korece ve Fince dillerinde onlarca baskı yapan Galileo Hapiste özenli çevirisiyle Türkçe literatüre de önemli katkı sağlayacak.