Haykırış, modern Çin’in en önemli edebiyatçılarından Lu Xun’un kaleminden çıkan ve dönemin acılarını, değişim arzusunu ve devrimci fikirlerini güçlü bir şekilde yansıtan kısa hikâyelerden oluşuyor. 20. yüzyılın başlarındaki toplumsal ve politik çalkantılar içinde yaşamış bir entelektüel olarak Lu Xun, Çin’in imparatorluktan cumhuriyete ve komünist rejime geçiş sürecindeki sorunları cesurca dile getiriyor. Ülkenin geri kalmasında temel etkenler olduğunu düşündüğü geleneksel kültür ve yaşam tarzına karşı edebiyatı bir uyanış ve değişim aracı olarak gören Lu Xun, 1919’daki 4 Mayıs Hareketi’nden Marksist dünya görüşünü benimseyen komünistlere kadar pek çok devrimci harekete ilham veren hikâyeleriyle şimdi Türkçede.
Edebiyatın gücü ve toplumsal değişim üzerindeki etkisini Modern Çin edebiyatının öncülerinden birinde görmek için Lu Xun’un Haykırış’ını sizlere sunuyoruz…
1881 yılında Çin’in güneydoğusundaki Shaoxing şehrinde doğdu. Asıl adı Zhou Shuren olan Lu Xun, yirminci yüzyıl Çin edebiyatının en önemli isimlerindendir. Metinlerinde toplumsal eleştirilere yoğunluk vermiş, Çin’in geleneksel yapısını sorgulamış ve değişim çağrısında bulunmuş olan yazar, kısa öykü, deneme ve şiir türlerinde önemli eserler vermiştir. Kitapları ve düşünceleriyle Çin’de reform hareketlerine ilham kaynağı olan ve yaşadığı dönemde entelektüel ve siyasi hayatta da büyük bir etki yaratan Lu Xun, 1936 yılında hayata veda etmiştir.