Hz. Peygamber ile başlayan ve onun kürsüsünde eğitim almış nadir insanların yaşadığı o kutlu zaman dilimleri… Asr-ı Saadet, bir bütün olarak incelendiğinde daha bir anlam kazanmaktadır. Hindistanlı büyük İslam âlimi olan İmam Şibli’nin sekiz kitaplık “Asr-ı Saadet” dizisi de bu bütünlüğü okurlara sunduğu için önemli bir çalışma…
İmam Şibli, ömrü Asr-ı Saadet serisini tamamlamaya yetmediği için eserin tamamlanmasını, ölüm döşeğinde çok sevdiği ve değer verdiği talebesi Seyyid Süleyman Nedvi’ye vasiyet etmiştir. Hocası hayatta iken eserle ilgili çalışmaları yakından takip eden Nedvi, Şibli’nin istediği şekilde, eserin bir seri olarak yayımlanması vasiyetini yerine getirmeyi başarmıştır. Şibli’nin ve devamında Nedvi’nin bu çalışması halen alanının en seçkin ve güvenilir kaynak eserlerinden biri olarak gösterilmektedir.
Dört büyük halife devrinin her biri, kendi içinde ayrı ayrı önemi bulunan ve teker teker etraflıca incelenmesi gereken devirlerdir. Hz. Ömer kendisine devredilen emaneti olabildiğince üstün bir gayret ile bir sonraki devre teslim edebilmiş, özellikle İslam tarihi açısından oldukça önemli bir şahsiyettir. Hz. Ömer devri, İslamiyet için bir fetih ve yükselme devri olmuştur. Bu büyük şahsiyetlerin biyografileri incelendiğinde, İslamiyet’in, Peygamber Efendimiz’den sonra geçirdiği mühim devre tahlil edilmiş olacaktır.
Devrin özelliklerini ve fetihleri oldukça ayrıntılı olarak anlatan, neredeyse roman tadında olan Hazreti Ömer, bilhassa İslam tarihi meraklıları için okunulması gereken bir eser… Ayrıca, dikkate alınır mı bilemem ama incelerken görülmektedir ki, kitap Çağrı gibi bir film olarak çalışılmaya gayet uygun yapıdadır.