Din insan için bir hayat rehberidir. İlahî bir lütuf olan akıl ise dini [İslâm'ı] anlamak için vazgeçilmez bir vasıtadır. İnsanı konu edinmeyen hemen hiçbir inanç ve düşünce sistemi kendine sağlam bir temel kuramaz. İslâm düşünce tarihinde insanın mebde' ve meâdına ilişkin en ciddi meselelerden biri de ahiret ve onun keyfiyeti olmuştur.
Bu çalışmada düşünce tarihimizin mühim sîmalarından İbn Sînâ Gazzâlî ve İbn Rüşd'ün ahiret hayatının nasıllığı ve ölüm sonrası insanı nelerin beklediğine dair görüşleri asıl kaynaklara inilerek incelenmiştir. Bundan yaklaşık 8001000 yıl öncesinde adı geçen düşünürlerimiz ahiret konusunda hangi esaslara dayanarak neler düşünmüş ve söylemiştir sorusu hepimizi yakından ilgilendirir. İnsan ve ölüm nedir bir inanç olarak ahiret hayatından ne kastedilir konuya dair dinî veriler nasıl anlaşılır yeniden diriliş ruhanî mi yoksa beden-ruh ile birlikte mi olacaktır bu dünya ile ahiret hayatının farklılığı nelerdir gibi önemli sorular eser boyunca cevaplandırılmaya çalışılmıştır.
Tarihî mirasımız eğer hayata anlam vermemize ve geleceğimizi kurmamıza yarayan büyük bir hazine olarak kabul edilirse bize ait değerlerimizi yeniden günyüzüne çıkarmak ve gündeme getirmek konuya ilgi duyan her ehil kişinin vazifesi olsa gerektir.