İhtiyar Dost, yazarın hayalî bir dostla yaptığı söyleşilerden oluşan ve çerçeve hikâye tekniğiyle kurgulanmış yirmi iki hikâyeden oluşur. Her hikâyede, dönemin önemli toplumsal problemleri titiz bir şekilde tespit edilir ve bu problemlere derinlikli çözüm önerileri sunulur. Gündelik hadiseler, sosyal aksaklıklar her hikâyenin çekirdeğini oluşturur. Ancak hikâyelerin asıl tadı, sade ve sıradan bir adamla kurmaca bir ahlak filozofu üzerinden sıcak, samimi bir arkadaşlık öyküsü anlatmasındadır. Dost, bir sığınak, bir limandır. Asırlara meydan okuyan dostluk ve arkadaşlık hikâyelerinin bu modern biçimi, naif ve sıcak duygulara seslenir.
Halid Ziya’nın makale-hikâye olarak adlandırabileceğimiz ve felsefi diyaloglar şeklinde kurgulanmış türler arası bu ilginç eserini Sercan Ceylan yayıma hazırladı.
“Halid Ziya’nın bütün rikkatini, bütün şuhluğunu, bütün vakar ve şahsiyetini ancak küçük hikâyelerinde görmek mümkündür.”
—Mehmet Rauf
“Kendinden öncekilerin vücuda getirmeye çalıştıkları hikâye dili Halid Ziya ile esaslı şeklini bulmuştur. Dil ile beraber hikâyeyi masaldan ayıran vasıflar da gene onun eserleriyle ilkin edebiyatımızda etraflı bir surette görülmüştür.”
—Mustafa Nihat Özön