Ebû Hanîfe İslâm düşüncesinin teşekkül devrinde yaşayan ve ortaya koyduğu fikirlerle de o dönemin düşünce hayatına yön veren önemli bir şahsiyettir. Bu yüzden onunla ilgili yapılan her bir çalışma için öncelikle o dönemde tartışılıp olgunlaşmış olan birçok itikâdî fıkhî veya siyâsî konunun çok iyi araştırılması gerekmektedir. Zira Ebû Hanîfe kendi döneminde cereyan eden hemen her önemli tartışmaya (kelâmî siyâsî fıkhî vs.) ya bizzat katılarak ya da konuyla ilgili kendi fikirlerini beyân ederek müdâhil olmuştur.
Hem kelâm hem de fıkıh sahasında İslâm düşünce tarihinin köşe taşlarından biri olan Ebû Hanîfe müslümanların büyük bir ekseriyeti tarafından benimsenen itikâdî ve fıkhî görüşler ortaya koymuştur. Onun tarafından dile getirilen birçok özgün fikir İslam düşüncesinin teşekkül ve gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.
Bu çerçevede Kur'ân-ı Kerîm'le ilgili akademik çalışmaları desteklemeyi ve bunları imkân nispetinde yayına dönüştürmeyi hedefleyen KURAMER olarak 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz "KURAMER Yayın ve Araştırma Ödülleri" programı kapsamında genç araştırmacı Dr. Fatih Tok'un 2015 yılında doktora tezi olarak hazırlamış olduğu "İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'nin Kur'an Anlayışı" başlıklı bu eserin hem düşünce dünyamızı bu istikamette zenginleştirmek hem de Ebû Hanife'nin Kur'an yaklaşımını anlamak açısından önemli bir boşluğu dolduracağına inanmaktayız.