Toprağın üzerinde ne varsa hepsi kökten gelir; bütün korkular ölümden kaynaklanır. Güven duymak cesaret ister. Güveni engelleyen korkudur.
Sadece korkusuz bir insan güvenebilir. Güvensiz insan doruklardan uzak durmak ve düz yerde yürümek ister. Ne doruklar ne derin vadiler; hiç doruğu ve vadisi olmayan sıradan bir yaşam sürmeyi yeğler. Bu; akılsız sıkıcı tekdüze sönük durgun bir yaşamdır. Fakat bunun iyi
bir tarafı vardır; iki şeyle karşılaşmaz: Dorukların soğuğu vadilerin rüzgârları. Ama buna karşılık asla büyümeyecek ve gelişmeyecektir.
Anlayarak büyüme; sadece doruktan vadiye vadiden doruğa hareket edilince gerçekleşir. Büyüme ve yaşamın manası; sadece karanlık ve aydınlık arasında ışıktan karanlığa doğru olan o sürekli ve çetin yolculukla gerçekleşir. Dalgalar üzerinde alçalıp yükselmeden yaşamın ne olup ne olmadığı anlaşılamaz.
Osman Pamukoğlu çevresel yıkımlardan aşırı nüfusa aşırı tüketimden kirliliğe ormanların yok edilmesinden kıtlığa kadar insanlığı ilgilendiren birçok konuya dikkat çektiği son romanı Kafes: Beyaz Çığlıklar ile insanoğlunun doğayı anlamadığını ve açgözlülüğü nedeniyle kaçınılmaz
yıkımı öne çekmek için elinden geleni yaptığına vurgu yapıyor.