Sermet Muhtar Alus’un ilk romanı Kıvırcık Paşa, Akşam gazetesinde tefrika edildikten sonra 1933 yılında kitap olarak yayımlanır. Gerek tefrikada gerekse kitapta rastlanan “resimli millî roman” ibaresinden de anlaşıldığı üzere Sermet Muhtar, çizdiği resimlerle romanını görsel açıdan zenginleştirirken adeta esere çizgi roman havası kazandırır.
19. yüzyıl sonu İstanbul’unda toplumun farklı kesimlerinden kişileri örneklemek üzere yaratılan karakterleri Kıvırcık Paşa’nın konağında toplayan Alus, bu kadar renkli ve abartılı bir anlatımın inandırıcılıktan uzak düşeceğini hesaba katarak amacının sadece güldürmek olmadığını da açıkça belirtir.
Kıvırcık Paşa, toplumun komik unsurlarının aslında ne kadar büyük bir yozlaşmaya işaret ettiğini gözler önüne sermektedir. Maddi açıdan her türlü konfora sahip konaklarda sürdürülen insan ilişkilerinin tamamen menfaate dayanması, riyakârlığın genelgeçer hâle gelmesi, özellikle kadın-erkek ilişkilerindeki dejenere durum okuru her sayfada yeniden çarpar niteliktedir.
“Kıvırcık Paşa romanında Yıldız Sarayından Göztepe köşklerine ve İstanbul’un kenar mahallelerine kadar bütün bir devri, dekoru ve tipleri ile bulabilirsiniz.”
Hikmet Feridun Es