Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, göç yoğunluğu, küreselleşme, insan hakları talepleri gibi faktörler toplumları derinden etkilemiştir.
Bu etkileşim bireylerin dinsel, dilsel, kültürel farklılıklarının gözetilmesi taleplerini öne çıkarmıştır. Farklılıkların gözetilmesinin talep edildiği alanlardan biri de din dersleridir. Farklılıklara hitap ederken amaca ulaşmada izlenecek yol son derece önemlidir. Kültürler arası din eğitimi yaklaşımı bu süreçte önemli işleve sahiptir.
Eserde din eğitiminin amaçları, çoğulcu din eğitimi modelleri ve kültürler arası din eğitimi yaklaşımı ele alınmış ve İlköğretim DKAB programının özellikleri hakkında bilgi verilip program kültürler arası din eğitimi açısından incelenmiştir.
Bu eserde, kültürler arası din eğitimi bağlamında İslam dini içerisindeki çoğulculuğun ve din eğitimindeki çoğulculuğun İlköğretim DKAB Programına ne ölçüde yansıdığının tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Dr. Hatice Öncel kimdir?
İlk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladı. İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (2010) ve İlahiyat (2021) lisans programından mezun oldu. DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde “İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programının Kültürlerarası Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi” yüksek lisans tezini tamamlayarak (2013) uzman oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Etik Açıdan Değerlerin Pratiğe Yansıması Sorunu” adlı tezini tamamlayarak (2022) doktor unvanını aldı. 2010’dan beri Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Arapça ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri branşlarında öğretmen olarak görev yapmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığının ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kitap yazma ve bilgi yarışmalarına soru hazırlama çalışmaları, Arapça denklik komisyonları gibi çeşitli projelerde koordinatör olarak görev almaktadır.
Yazarın “Etik Değerler ve İnsan”, “Kültürlerarası Din Eğitimi ve DKAB Programı” isimli yayınlanmış kitapları yanında makalesi, bildirisi, Türkçe- Arapça çeviri metinleri ve kitap bölümleri bulunmaktadır.