Her terapistin başucu kitabı olmaya aday bir kitap!
Lacancı Psikanalize Klinik Bir Giriş, Lacan’ın teorisine giriş yapmak için eşsiz bir başlangıç oluşturuyor. Kitabın içinde tanımlanan pek çok temel kavram bol miktardaki klinik malzemeyle desteklenerek okurun anlayabileceği şekilde sunuluyor. Fink, kendi deneyiminden yola çıkarak faydalı bulduğu psikanalitik müdahale ve uygulamaları Lacan’ın teorisini kullanarak özgün bir şekilde ortaya seriyor.
Okurlar bu kitapla birlikte her zaman “zor” olarak kabul edilen Lacan’a bir başlangıç yapma olanağına kavuşacaklar. Lacancı psikanalizi teşkil eden öğelerin neler olduğunu Fink’in sakin, yalın ve derinlikli rehberliği eşliğinde ziyaret edebilecekler.
Klinisyenler gündelik pratiklerinde yaşadıkları zorluklara pek çok açıklama bulabilecekler bu kitapta. Fink, psikanalitik tanının önemini, nevroz, psikoz ve sapkınlığın ne anlama geldiğini, a nesnesini, değişken süreli seansı, kesmeyi, jouissance’ı, Öteki ve ötekini, arzuyu, arzu alanının açılmasını, İmgesel-Simgesel-Gerçek düzenleri, analistin konumunu, analitik ilişkiyi ve daha pek çok temel Lacancı kavramı büyük bir ustalıkla aktarıyor.
Bu kitap öncelikle terapistler için yazılmış bir kitap! Ama psikanalize ve kendisine ilgi duyan herkes bu kitabı okuyabilir!
Fink’in dediği gibi: Lacan, “bizi uyandırmanın, kışkırtmanın, sarsmanın peşindedir; teskin etmeyi, rehavete sokmayı değil, ancak kavramsal tekdüzeliğimizi şaşkına çevirmeyi ister. Bunlar, onun bizi çalışmaya itme amacıyla, anladığımızı düşündüğümüz şeyi anlamadığımız gerçeğini (Freud’un yazılarını ya da analizanlarımızın söylemlerini takip etmenin aldatıcı biçimde kolay olup olmadığını), bir şeyi ifade etmek ya da kavramsallaştırmak için sayısız girişimde bulunmak zorunda kalabileceğimizi ve sonrasında yorumumuzun hâlâ yalnızca yaklaşık olarak kalacağını bize hatırlatmasıyla ilgilidir.”
Bruce Fink Hakkında
Psikanalist. Cornell Üniversitesi’nde psikoloji, sosyoloji, edebiyat ve felsefe alanlarında eğitim almıştır. Daha sonra Paris’deki Paris VIII Üniversitesi’nde Alain Badiou ile birlikte çalışma olanağı bulmuştur. 1980’lerin sonu 90’ların başında, Jacques-Alain Miller tarafından verilen “Orientation lacanienne” seminerlerine katılmıştır. İngilizce konuşulan dünyada Lacancı psikanalizin en önde gelen temsilcilerinden biridir. Kitapları Türkçe de dahil olmak üzere pek çok dile çevrilmiştir. Fink aynı zamanda Lacan’ın seminerlerinin başlıca İngilizce çevirmenlerindendir ve ayrıca Lacan’ın Écrits [Yazılar] adlı kapsamlı eserini İngilizceye çevirmiştir. En belli başlı eserleri arasında, her dördü de dilimize çevrilmiş olan Lacancı Psikanalize Bir Giriş (Axis Yayınları, 2022), Lacan’da Aşk (Kolektif Kitap, 2019), Psikanalitik Tekniğin Temelleri (Axis Yayınları, 2021), Lacancı Özne (Encore Yayınevi, 2019) sayılabilir. Bunların dışında Bruce Fink klinisyenlere süpervizyon vermekte ve onların klinik pratiklerini ilerletmelerine katkıda bulunmaktadır. Fink aynı zamanda geçmişte ABD’deki Duquesne Üniversitesi’nde psikanaliz konusunda ders vermiştir ve analist olarak pratiğini halen Fransa ve ABD’de sürdürmektedir. Fink’in diğer iki önemli kitabı A Clinical Introduction to Freud: Techniques for Everyday Practice ve Against Understanding (Cilt 1 ve 2) ise Axis Yayınları’nın yayın programında bulunmaktadır.