logo

Mebus Ve Şair : Mehmet Akif Ersoy

Ürün Kodu: 9786254435690
Yazar: Kolektif
₺135,00

İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 100. yılını idrak ediyoruz. Millî miras olan İstiklâl Marşı’nın 100. yıldönümüne binaen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan genelgede 2021 yılının, “İstiklâl Marşı Yılı” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda ülke genelinde İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu bağlamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gazikültür A.Ş ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliğinde, millî şairimizi anmak maksadıyla Gaziantep Panoroma ve Kahramanlık Müzesinde “Mebus ve Şair Mehmet Akif Ersoy Sergisi” açılmıştır. 24 Eylül 2021 tarihine kadar ziyarete açık olan sergi vesilesiyle İstiklâl Marşı’nı meydana çıkaran süreç ve İstiklâl Şairi Mehmet Âkif’in mücadele ruhu ile marşı kelimelere döken ruh dünyası yeni nesillere aktarılacaktır.  

Dünyada muhtevası bakımından en derin ve anlamlı milli marşlardan olan İstiklâl Marşı’nın önemini bugün daha iyi anlıyoruz. İstiklâl Marşı, Türk milletinin her ferdiyle İstiklâlini korumak için verdiği mücadelenin neticesinde ortaya çıkmıştır. Marşı kaleme alan ve “Kahraman Ordumuza” ithaf eden Mehmet Âkif Ersoy, Milli Mücadele’nin manevi cephesinde mücadele vermiş, Türk milletinin mücadelesinde hâkim unsur olan “Hür yaşamış olma” ruhunu derinden hissetmiştir. İstiklâl Marşı’na da destansı mücadelenin ne için verildiğini nakış nakış işlemiştir.

Kitapta Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un mebus ve şair kişiliği, ailesi, entelektüel çevresi ve yaşamı yetkin isimlerin kaleminden ortaya çıkarılmıştır. “Mebus ve Şair: Mehmet Âkif Ersoy” başlıklı yazısında Ömer Faruk Şerifoğlu şairlikten mebusluğa Mehmet Âkif’in faaliyetlerine, İslâm Şairi ile İstiklâl Şairi sıfatlarını alışına, İstiklâl Marşı’nın ortaya çıkış sürecine, dönemin ünlü şairleri arasından neden Mehmet Âkif’in millî marş yazması için ısrar edildiğine, kişiliğine, edebi zevkine ve kızı Suat Ersoy Argon  ile yaptığı röportaja yer vermiştir. M. Orhan Okay ve M. Ertuğrul Düzdağ’ın İslâm Ansiklopedisi için kaleme aldıkları “Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936)” başlıklı kıymetli çalışmaları hayatı, faaliyetleri ve eserleriyle bir Mehmet Âkif portresi çizdiğinden dolayı kitaba alınmıştır. İstiklâl Marşı’nın tahlili ile muhtevasına dair yazılmış en önemli yazılardan olmasına rağmen sayfalar arasında unutulmuş olan ve Prof. Dr. Mehmet Kaplan tarafından kaleme alınan “İstiklâl Marşı Üzerine Bir Tahlil Denemesi” başlıklı yazı da öneminden dolayı yeniden yayınlanmıştır. Bilindiği üzere İstiklâl Marşı’nın bestelenmesi ilk yazıldığı günden itibaren çözümlenememiş konulardan olmuştur. 1921 yılından günümüze kadar İstiklâl Marşı birçok farklı şekilde bestelenmiş ve okunmuştur. Bu hususa belge ve görsel malzeme ile “İstiklâl Marşı’nın Güftesi, Bestesi ve Bestekarları” başlıklı yazısında Kamil Büyüker açıklık getirmiştir. M. Ruyan Soydan ise Mehmet Âkif’in şiirlerini, düz yazılarını, konuşmalarını ve çevirilerini de kapsayan tüm eserlerini “Mehmet Âkif’in Eserleri” başlığı altında toplamış ve açıklamalı bir şekilde kaleme almıştır.

Yayınevinin Diğer Kitapları

Son görüntülenen ürünler

Whatsapp Destek Hattı