Berâhime ve Sümeniyye nübüvvete bazı açılardan itirazda bulunan iki akımdır. Bunların menşei hakkında ihtilaf bulunsa da çoğunluğa göre her ikisi de Hint kökenlidir. Öte yandan İbnü’r-Râvendî, onun üstadı Ebû Îsâ el-Verrâk ve “Arapların Galen”i olarak anılan Ebû Bekir er-Râzî gibi şahıslar da nübüvvete çeşitli açılardan itirazda bulunmuştur.
Mu‘tezile’den Câhız ve Kādî Abdülcebbâr gibi mütekellimler, kendi dönemlerinde söz konusu itirazlara reddiye yazmak suretiyle nübüvveti müdafaa etmeye çalışmıştır. Günümüzde varlık gösteren Deizm ve Pozitivizm gibi akımlar, söz konusu inkârcı akımların fikirlerine paralel düşünceler ortaya koymaktadır.
Bu kitapta amaç; Mu‘tezile’nin, nübüvvete yöneltilen eleştirilere verdiği cevapların günümüz açısından arz ettiği önemi ortaya koymaktır. Geçmişte nübüvvete yöneltilen itirazlar ile çağımızdaki Deizm ve Pozitivizm gibi akımların, nübüvvete dair fikirlerinin paralel olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Mu‘tezile’nin yaptığı nübüvvet müdafaasının değerli olduğu, özellikle Deizm akımının ortaya çıkardığı şüpheleri azaltan ve çağımıza ışık tutacak bir nitelikte olduğu söylenebilir.