"İslâm-Arap kültür çevresinin bilim mirası çok fazla ihmal edilmiş ve çoğunlukla peşin hükümlerle değerlendirilmiştir. İslâm araştırmacıları ve Arabistlerin, İslam bilimlerinin başarılarına ilişkin özellikle 19. yüzyılın sonlarından itibaren ortaya koydukları -hâlihazırda dağınık vaziyette olduğu itiraf edilmesi gereken- tablo, dünya bilim tarihi yazımında hak ettiği yeri halen bulmamıştır. Tecrübelerimize göre bu bilgilerin popüler yayınlar ve okul kitapları vasıtasıyla geniş kitlelere ulaştırılması biraz daha vakit alacaktır." Prof. Dr. Fuat Sezgin
"Arap-İslâm Bilimleri Tarihi Enstitüsü yayın yapmaya başladığından bu yana, hem benim yazdığım hem de meslektaşlarım tarafından yazılmış olan önsözleri, ayrı bir ciltte toplamak suretiyle ilgi duyanlara sunma düşüncesindeyim. Enstitünün 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla da bu gayemizi gerçekleştirme fırsatı bulduk." Prof. Dr. Fuat Sezgin
Türkçe olarak okuyucuya sunulan bu eser, Almanya’nın Frankfurt şehrindeki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulup halen kendisi tarafından yönetilen Arap-İslâm Bilimler Tarihi Enstitüsü’nün “30. Kuruluş Yıldönümü Özel Yayını” olarak neşredilen “In europäischen Sprachen erschienene Vorworte zu Publikationen des Institutes aus den Jahren 1984 bis 2011” (1984 Yılından 2011 Yılına Kadar Enstitü Yayınlarına Yazılan Avrupa Dillerindeki Önsözler) adlı kitabın çevirisidir. Almanya’da 2011 yılında basılmış olan kitapta, ismi zikredilen enstitü tarafından neşredilmiş yayınların Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca önsözleri bulunmaktadır. Önsözler, başlıkta da ifade edildiği üzere, otuz yıl gibi uzun bir süre içerisinde neşredilen farklı eserler için farklı dillerde ve farklı müellifler tarafından yazılmışlardır. Hiç şüphesiz ki önsözlerin çok büyük bir kısmı Prof. Sezgin tarafından yazılmıştır.
İslâm kültür çevresinin dünya bilim tarihindeki haklı konumunu, eğitim ve araştırma sahasında tanıtma amacıyla kurulan Arap-İslâm Bilimler Tarihi Enstitüsü’nün, söz konusu hedeflerini gerçekleştirilmek üzere üstün bir mesuliyet duygusu ve azimle üstlenen ekibi, Prof. Sezgin’in yorulma bilmez azim ve gayretleriyle çalışmalarını günümüze kadar aralıksız sürdürmüştür. Eser, bu büyük ekibin meydana çıkardığı fevkalade başarılı çalışmaların bir nüvesi mahiyetindedir ve hiç şüphesiz, İslâm bilim tarihi konularında araştırma veya yayın yapacaklar için son derece zengin bir kaynaktır. Zira burada Arap-İslâm Bilimler Tarihi Enstitüsü’nün otuz yıl boyunca neşretmiş olduğu İslâm kültür tarihine ait mühim yazmaların tanıtımları yapılmakta ve önemleri üzerinde durulmaktadır. Burada tıptan matematiğe, müzikten coğrafyaya hemen hemen her alanda İslam bilginleri tarafından telif edilmiş olan seçkin eserler hakkında fevkalade kıymetli bilgiler verilmekte ve bu eserlerin genel kültür tarihindeki yeri belirtilmektedir.
Bu eser sayesinde pek çok bilim insanı Enstitü tarafından tıpkıbasımı yapılan yazmalar ve makaleler hakkında bilgi sahibi olacak ve çalışmalarında kullanma fırsatı bulabilecektir.