OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN
KURULUŞ ÖYKÜSÜ...
Bir sınır beyliğiyken dünyanın en güçlü devletine dönüşen Osmanlı İmparatorluğu'nun hikâyesi... Merhum Halil İnalcık'ın uluslararası akademik çevrelerde tanınmasına vesile olan birçok dile çevrilen ve alanında temel kaynak olarak kabul edilen dev eser...
Klasik Çağ tabirini tarih literatürüne kazandıran İnalcık bu eserinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 1300-1600 yılları arasındaki siyasi gelişmelerini devlet yönetimini iktisadi örgütlenmelerini ele almakta meseleye özellikle kurumlar üzerinden bakmaktadır.
Hâlâ tartışılmakta olan Osmanlı tarihinin dönemlendirilmesi konusuyla başlayan kitabın ilk bölümünde Osmanlı Devleti'nin kökeni sınır beyliğinden imparatorluğa geçiş serüveni Fetret Dönemi ve ardından gelen toparlanışı imparatorluğun iyice kuvvetlenerek bir dünya gücü oluşu ve gerileme meseleleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Osmanlı'nın özellikle devlet yönetimi analiz edilmekte; hanedanın doğuşu tahta çıkış (cülus) devlet kavramı ve sınıf sistemi hukuk saray merkezi yönetim eyalet yönetimi ve İnalcık hocanın üzerinde en çok durduğu konu olan timar sistemi incelenmektedir.
Üçüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ekonomik ve toplumsal yaşam üzerinde durulmakta ve uluslararası ticaret Osmanlı kentleri ulaşım ağı kentli nüfus lonca ve tüccarlar gibi konular anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde imparatorluk halkının dini yaşamı kültür ortamı medreseler ulema ilmi çalışmalar bağnazlık ve halk kültürü ile tarikatlar özetlenmektedir. Kitabın son bölümünde ise Osmanlı hanedanı soyacağı Osmanlı tarihi kronolojisi sözlük ağırlıklar ve ölçüler gibi tarih tutkunlarının hem işlerini kolaylaştıracak hem de bundan sonraki okumalarını zenginleştirecek ekler yer almaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) Osmanlı tarihine ilgi duyan herkes için vazgeçilmez bir başyapıt...