Selçuklu iktidar anlayışı, karakter olarak özgünlük taşımanın yanı sıra başta erken dönem Türk devlet anlayışı olmak üzere İran ve Arap-İslam iktidar anlayışlarından beslenmiştir. Selçuklular tarafından uygulanan siyasal sistem ve siyasi düşünce Doğu toplumlarının iktidar paradigmalarını değiştirmiş ve dünya siyasetine yeni bir anlayış getirmiştir. Selçuklu iktidar ve devlet anlayışı bilhassa daha sonraki yüzyıllarda tanımlanacak ve literatürde kendisine yer edinecek Türk-İslam siyaset ve devlet düşüncesinin şekillendiği ve kimlik kazandığı bir dönem olmuştur.
İktidar anlayışının kazandığı kimlik neticesinde Selçuklu devleti kısa süre içerisinde büyük bir imparatorluk haline gelmiş, Bizans’ı mağlup ederek Anadolu’nun Türk yurduna dönüşmesine öncülük etmiş ve İslam’ın yeryüzündeki temsilcisi ve yegâne manevi otoritesi olan halifenin koruyuculuğunu üstlenmiştir.
Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan elinizdeki eser, en başta Selçuklu siyaset, devlet ve iktidar anlayışının kökenleri, dayandığı değerler ve tarihsel sürecinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Eser, Türk siyasi düşüncesi ve bu düşüncenin fikrî ve eylem safhasının tarihî tecrübede nasıl inşa edildiği ve hangi merhalelerden geçtiğini anlama noktasında okuyucuya bir fikir vermektedir.