Sözlü tarih "sıradan insan"ın yani hepimizin yaşamını konu edinir: İnsanoğlu nasıl yaşar nasıl çalışır ne iş yapar neler düşünür neler hisseder? işte sözlü tarih gündelik yaşantımızla yaptığımız işlerle duygularımız düşüncelerimiz geleneklerimiz ve geleneklerimizle hepimizin öyküsünü anlatır. Yaşamın içinden üretilen bir bilgidir. Hepimizin ve herhangi birmizin bilgisidir insanlarla konuşarak öğrendiklerimizdir. Özellikle yerel tarihle sıkı bağlar taşıyan sözlü tarih hem konu hem de yöntem itibariyle geleneksel tarihten farklıdır. Bir tür alternatif tarihtir. Yazılı belgelerde göremeyeceğimiz ayrıntıları arşivlere girmeyen yaşam parçalarını bulabileceğimiz eşsiz bir kaynaktır.
Elinizde tuttuğunuz kitap bir sözlü tarih kılavuzu. Ama aynı zamanda sözlü tarihi öğrenmek sözlü tarih yapmak isteyenler için yararlı bir giriş kitabı. Bu alanda araştırma yapacaklar için son derece öğretici pratik bilgiler veriyor çalışma yöntemlerini ele alıyor. Ancak bir el kitabı olduğu kadar sözlü tarih çalışmalarından verdiği örneklerle de keyifle okunan bir harman. Sözlü tarih bu kitapta kadınları çocukları çiftçileri işçileri göçmenleri...anlatıyor; toplumların "güçsüz"lerine ses veriyor. Geleneksel tarihin ayrıntılarına inmediği yerellikleri bulup çıkarıyor.
Bu kitap sözlü tarihin zenginliklerini keşfetmek isteyenleri yerel tarihe adım atanları eli boş döndürmeyecek bir çalışma.