“Tefekkür Estetiği”, ana eksenini dört şahsiyetin oluşturduğu bir çözümleme ve inceleme kitabıdır. Bu dört şahsiyet Yahya Kemal Beyatlı, Âsaf Hâlet Çelebi, Nermi Uygur ve İsmail Özmel’dir. Türk kültür ve edebiyatına çok sayıda eser kazandırmış bu şahsiyetlerin eserleri nazarı dikkate alınarak dil, tarih, şehir ve edebiyat hakkındaki görüşleri ortaya konmuştur. Şiirle düşüncenin, sanatla felsefenin retorikle belagatin iç içe geçtiği bu eserler bize ait yeni hayat şekillerinin dile getirilişidir.
Her bir sayfada, geçmişi şimdinin içinde kurgulayan ve Tanpınar’ın “asıl klasiğimiz odur” dediği modern Türk şiirinin öncülerinden biri olan Yahya Kemal, “Tefekkür Estetiği”nde poetikası ele alınıp incelenmiştir. Onun şiiri, yalnızca geçmişin destansı dönemlerini anlatan bir tarih anlatısı değil, mısralardan yükselen bir ses armonisidir. “Tefekkür Estetiği” Türk edebiyatına Uzak Doğu’nun kadim bilgeliğini getiren Âsaf Halet Çelebi’nin şiiri anlayışını inceleyerek onun, Türk şiirine getirdiği yenilikler ortaya konmuştur. Kitapta aynı zamanda denemeci ve sorucu kimliğiyle tanınan Felsefe Profesörü Nermi Uygur’un deneme türüyle ilgili görüşleri incelenmiştir.
Ve İstanbul… Şairlerin, düşünürlerin, âşıkların ve gezginlerin gözünden sonsuz bir ilham kaynağı… Yahya Kemal’in, Orhan Veli’nin Nedim’in, Sezai Karakoç’un, Necip Fazıl’ın İlhan Berk’in, Nurullah Genç’in, Attila İlhan’ın, Turgut Uyar’ın… Ve devam eder gider. Bu şairler arasında İsmail Özmel de vardır. Onun İstanbul sevgisi ile şiirindeki Yahya Kemal etkisi “Tefekkür Estetiği”nde karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
Yazar Kibar AYAYDIN'ın kaleminden "TEFEKKÜR ESTETİĞİ " isimli TERKİ, TAHLİL VE İNCELEMELER kitabı Aysima Yayınları kalitesi ile çıktı…