MÖ 15000'de avcılık ve toplayıcılık ile başlayan insanlık tarihinde teknik değişimin toplumların yaşamında büyük rol oynadığı belgelenmiş durumda. Nesilden nesile farklı problemlerin çözümünde kullanılan yöntemlerin yazılı olarak aktarılması çok önemli. Bu kitabın amacı 21. yüzyılın ilk yarısında dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'mizde bu yöndeki çabalara yazılı katkı yapmak.
Teknik değişimin ekonomisi ve yönetiminin farklı disiplinlerin bakış açısı ile irdelenmesi gerekiyor. İşletme hukuk mühendislik siyasî bilgiler ve ekonomi bölümlerinin yurdumuzda bu alandaki bilgi birikimine katkı yapmaları gerekiyor. Akademisyenlerin yanı sıra şirket yöneticileri ile kamu birimlerinin yöneticilerine de büyük sorumluluk düşüyor.
Ülkeler arasındaki teknolojik rekabetin gittikçe yoğunlaştığını artık hepimiz biliyoruz. Bir ülke makine sanayinde büyük avantajlara sahipken kimyasallarda önemli bir avantaja sahip olmayabiliyor. Bir ülke dış teknolojiye dayalı yenilik geliştirmede büyük avantajlara sahipken kendi geliştirdiği teknolojilerden yenilik geliştirmede avantajları olmayabiliyor.
"Teknik değişimin ekonomisi ve yönetimi" çok boyutlu bir alan. Bu kitaptaki bölümlerin okuyuculara yararlı olmasını umuyorum.
M. Atilla Öner
Küçükbakkalköy
Şubat 2011