BİR BİZANS KRONİĞİNDE
DOĞU AVRUPA TÜRKLERİ...
Bin yılı aşkın tarihi ile dünyanın en uzun süre hüküm süren devleti unvanına sahip Bizans İmparatorluğu tarih yazma geleneği ile de dikkat çekmektedir. Neredeyse hiç boşluk bırakmadan art arda kaleme alınan Bizans kronikleri sadece Roma ve Avrupa tarihine değil aynı zamanda dünyanın birçok devlet ve kavminin tarihine de ışık tutmaktadır. İşte bu kroniklerden biri de Bizans kronikleri içerisinde hacim ve önem itibariyle ilk sırada yer alan aynı zamanda Bizans tarihçiliğini zirveye taşıyan Theophanes'in kroniğidir.
Theophanes'in hem dünyevî hem de dinî tarih bilgilerini bir araya getirmek suretiyle 810-814 yılları arasında kaleme aldığı kroniği M.S. 284-813 yılları arasındaki süreci kapsamakta ve bir Dünya Tarihi niteliği taşımaktadır. Kroniğin en çarpıcı özelliği; sadece Bizans imparatorluk yıllıklarını değil aynı zamanda Hıristiyan Doğu'ya ait kaynakları da ihtivâ etmesi yine bu kaynakların büyük bir kısmının zaman içerisinde yok olması ve barındırdıkları bilginin bu kronik yoluyla günümüze ulaşmış olması gerçeğidir.
Sadece Roma Bizans Türk Arap ve İran tarihi için değil aynı zamanda İslâm ve Hıristiyanlık tarihi için de hazine değerine sahip bir kaynak olarak Theophanes'in kroniği Avrupa Hunları Sabirler Avarlar Bulgarlar ve Hazarlar gibi Doğu Avrupa Türkleri'nin yanı sıra Türkistan sahasında hüküm sürmüş Ak Hunlar hakkında da yoğun bilgi sunmakta bu da kroniği Türk Tarihi açısından da eşsiz kılmaktadır.
Hatice Aydın'ın hazırlayıp çevirdiği ve notlandırdığı "Theophanes Confessor'ün Kroniğinde Türkler: 284-813" Doğu Avrupa Türk Tarihi'ne dâir bir başvuru eseri Türk Tarihi tutkunlarına ve Türk ilim âlemine bir armağan...