Anılar geçmişimizi nasıl yapılandırır? Paylaşılan kolektif anıları nasıl yapılandırırız? Bellek tarihi ve kültürü nasıl şekillendirir? Bu ana başlıklar altında bölümlere ayrılan Zihinde ve Kültürde Bellek özellikle öğrenciler öğretim üyeleri ve konuya ilgi duyan okuyucuları kendilik kimliğinin ortak kültürel norm ve kavramların ve tarih bilincinin oluşmasında bellek süreçlerinin etkisini detaylarıyla tartışmaya davet ediyor.
Neleri hatırlıyoruz hatırladıklarımızı niye hatırlıyoruz anılarımız gerçeklerle ne kadar örtüşüyor gibi soruların cevaplarının arandığı kitapta kimliğimizin oluşması bireysel ve kolektif belleklerin şekillenmesi ve özellikle resmi tarihin geçmişi kurgulamasındaki dikkat çekici noktalar farklı ülke ve kültürlerden örneklerle ayrıntılandırılıyor.
Kitapta tartışılan bulgular yeni kullanılan yöntemler modern olsa da çalışmalarıyla insan kültürü psikolojisi alanının başlangıç noktasını temsil ettiği düşünülen Frederic Bartlett ve Aleksandr Luriya gibi öncülerin izi takip edilmektedir.