İlk baskısı 1914’te, ikinci baskısı 1943 yılında yapılan Bir Hayalin Şiiri, Halid Ziya’nın önemli hikâye kitaplarının başında gelir. Halid Ziya, olay öyküsü ve çerçeve hikâye tekniklerini ustaca kullandığı hikâyelerinde toplumun her kesiminden geniş bir karakter kadrosu kullanır. Fakat onun hikâyelerinin gerçek kahramanı yine kendisidir. Romanlarının aksine hikâyelerinde kendi hatıralarına geniş bir yer verir. Nitekim bu kitabında Şadan’ın Gevezelikleri üst başlığı altında toplanan altı hikâyede Halid Ziya Avrupa gezilerinden edindiği izlenimleri aktarır. Kitapta yer alan diğer hikâyelerde ise toplumun farklı kesimlerinden seçtiği karakterlerin öykülerini başarılı bir şekilde anlatır.
Bir Hayalin Şiiri; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi Türk edebiyatının unutulmaz klasiklerinin yazarı Halid Ziya’nın hikâyeci yönünü de tanıyabileceğiniz müstesna bir eserdir.
Halid Ziya’nın bütün rikkatini, bütün şuhluğunu, bütün vakar ve şahsiyetini ancak küçük hikâyelerinde görmek mümkündür.
- Mehmet Rauf
Kendinden öncekilerin vücuda getirmeye çalıştıkları hikâye dili Halid Ziya ile esaslı şeklini bulmuştur. Dil ile beraber hikâyeyi masaldan ayıran vasıflar da gene onun eserleriyle ilkin edebiyatımızda etraflı bir surette görülmüştür.
- Mustafa Nihat Özön