Doğu’nun hazineleri (“Eastern Treasures”) adıyla yayınlanmış olan bu kitap İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun olan Oytun Camcıgil tarafından yazılmıştır. Uzun yıllar Orta Doğu’nun ceşitli ülkerlinde yaşamış olan Oytun, 35 yılı aşkın bir sürede Osmanlı, Umman, Yemen ve Türkmenistan kültürüne ait antik gümüş takılar koleksiyonu oluşturmuştur.
Bu kitap, 500’den fazla muhteşem fotoğraf ile okuyucuları adeta görsel bir şölenle bu kültürlerin içine çekmektedir. Çağlar boyunca değişik kültürlere ait takıların süslenme amacı dışındaki işlevi, koruyucu özelikleri, önemi, anlamı ve yapım teknikleri hakkında bizleri bilgilendirmektedir.
Ayrıca, Oytun’un kendi koleksiyonundan esinlenerek tasarladığı, etnik antik parçalar ve yarı değerli taşların kombinasyonu ile oluşturduğu çağdaş takılar da bu eserde yer almaktadır. Günlük yaşamda takılabilecek bu tasarımlar, kitabın sunduğu çeşitliliği ve zenginliği artırmaktadır.
Türkiye’den Orta Asya ve Arap Yarımadası’na kadar uzanan geniş bir coğrafya ve tarihi kapsayan bu çalışma, ortak mirasın çağdaş tasarımdaki önemli rolünü vurgulayarak tutarlı bir anlatım sunmaktadır.
|
El sanatları ve tasarım etnografisine ilgisi olan herkes için bu kitap, kaybolmaya yüz tutmuş bu zamansız eserlerin değerini ve önemini anlamamızı sağlayan önemli bir kaynak niteliğindedir.