DAKSAR hakkında tanıtım notu. 28.11.2023
DAKSAR 22 yıldan beri Denizde gönüllü can kurtaran bir STK dır.
Denizciler dayanışma derneği denizde arama kurtarma birimi DAKSAR sadece gönüllülerden oluşmuştur. Herhangi bir ticari faaliyet değildir, kişilerin maddi veya ayni menfaat elde etmesi mümkün değildir. DAKSAR 2001 yılından beri denizde gönüllü arama kurtarma yapar.
DAKSAR sahil güvenlik komutanlığı denetiminde çalışmaktadır. Bünyesinde 4 adet özel arama kurtarma botu, 5 adet destek botu bulunmaktadır. Özel kurtarma botları saatte 40 mile kadar sürat yapabilen, çift makineli,7 m. boyunda, zor hava şartlarına dirençli şişme botlardır. Bu botlar en az 30 yıllık olmalarına karşın yoğun ve bilinçli bir bakım onarım ve yenileme ile ilk günkü performanslarını kaybetmemişlerdir.
DAKSAR gönüllüleri, merkezi Kalamış marina yanında olan istasyonda 7/24 nöbet tutmakta kesintisiz faaliyetine devam etmektedirler. KORONA pandemisi nedeni ile bir süre nöbetler evde tutulmuştur ancak son aylarda normal nöbet sistemine kısmen dönülmüştür. Hafta arası acil bir çağrı olursa özellikle yakında oturan icapçı personel ivedilikle istasyona gelerek arama kurtarma görevine çıkmaktadır .Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri istasyonda gece 24.00 e kadar fiili nöbetler devam etmektedir.
DAKSAR kurulduğu günden bu yana 4000’e yakın arama kurtarma görevini ifa etmiş olup bu olayların vahim ve tehlikeli olanlarında 585 vatandaşımızın can kaybına uğramasını önlemiştir. Arama kurtarma sahası Adalar bölgesi, Ataköy, Sarayburnu 1. Köprü ve Kadıköy’den Tuzlaya kadar olan sahilleri kapsayan alandır.
Denizde başı dertte olan veya tehlike yaşayan bir denizciden yardım çağrısı alındığında nöbetçi ekip ve gerekirse yedek ekipler seri olarak harekât planı yapar olayın yapısına göre resmî kurumlara bilgi aktarır ve en hızlı veya olaya en uygun olan teknesi ile kazazedelere yardıma gider. Olay yerine vardığında gerekli müdahaleyi yapar eğer olay mevcut unsurun kurtarma kapasitesinden büyükse gerek DAKSAR ’ın yedek ekibinden gerekse Sahil Güvenlik, Kıyı emniyet, 112 acil, deniz polisi gibi resmi unsurlardan destek ister. Arama kurtarma faaliyetleri genellikle gece, fırtına vb. zor hava ve deniz koşullarında icra edilir. Bu koşullarda sadece çok eğitimli ,bilgili ve özverili personel başarı sağlar. Yapılacak bir hata gerek kazazedenin gerekse kurtarma personelinin hayatını tehlikeye atacak sonuçlar doğurabilir.
Halen DAKSAR’ DA işçisinden emeklisine, devlet memurundan profesöre, öğrenciden öğretmene toplumun her kesiminden gönüllü vardır. Bu gönüllüler DAKSAR da kurum içi uzmanlar tarafından özel ve yoğun bir eğitim alır, sınavlardan geçer ve daha sonra 12 şer saatlik vardiyalarda nöbet tutacak şekilde arama kurtarma gönüllüsü olur. Kurum içinde engelli istihdamı sağlanmakta , bir çok kereler vatandaşlara , gençlere ve hatta çocuklara denizde kurtarma ve sağ kalma eğitimleri organize edilmektedir.
DAKSAR’da 9 tekneye ait 12 adet makinenin onarım ve bakımları, bina masrafları, personelin koruyucu giysileri ve özellikle akaryakıt önemli ölçüde harcama gerektirir. Bu masraflar bazı sponsorluklar, üye aidatları ve bağışlarla karşılanmaya çalışılmakta gerektiğinde yön. Kurulu üyeleri ve diğer üyelerin de katkıları ile kurumun devamı sağlanmaktadır. Çok masraflı olan yeni ve modern tekne tedariği ile mevcutların iyileştirilmesinde duyarlı ve sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmak isteyen kurumlardan destek alınması çok önem arz eden bir husustur. Aşırı artan ve Dernek bütçesinden temini imkânsız olan masraflar bu tür yardımların önemini daha da arttırmaktadır. DDD yeminli mali müşavir kontrolundadır, her türlü bilgi ve belge açıktır.
Amaç tüm Türkiye kıyılarında bu şekilde örgütlenerek her yıl yüzlerce olan can kayıplarını önlemek ve gerektiğinde vatandaşın malının zarar görmesini de engellemektir. Ayrıca çok geniş olan deniz alanında özellikle kötü havalarda ve hafta sonları arama kurtarma gereken hallerde devlet kurumlarına da destek olunmakta can ve mal kayıplarını en aza indirmek için çaba sarf edilmektedir. Bu ancak bilinçli, özverili ve yürekli insanların bir araya gelmesi ile oluşacak bir sivil toplum hareketidir. Benzerleri RNLİ- İngiltere, SSRS- İsveç gibi ülkelerde büyük çapta görülebilir.
İstanbul ve yakınlarında yapılan muhtelif deniz etkinliklerinde gerek kendi botlarımızla gerekse hariçten temin edip kendi personelimizin kullandığı botlarla güvenlik ve desek hizmeti sağlanmakta bu görevlerde yeterli can kurtarma ve ilk yardım sertifikası bulunan gönüllüler görev yapmaktadır.
Murat Kaya
DDD Yön. Kur. Başkanı