Mikro ekonomide bir ormandaki ağaçlar gibi firmaları tek tek düşünürken bu kez ekonomiyi orman gibi düşünüp tüm ekonomiyi ele almamız gerekmektedir. Örneğin bir firmanın yarattığı gelir seviyesi değil de tüm ekonominin bir yılda yarattığı toplam üretimi (GSMH)'yı ele almalıydık. Buradan da bir ekonominin örneğin 2012 yılında ne kadar büyüme hızına ulaşabildiğini inceledik. Hatta bir ekonominin en can alıcı kriterlerinden birisini oluşturan kişi başına düşen milli geliri bulmamız mümkün olmuştur.
Ayrıca makro ekonomik değişkenler arasında ön sıralarda yer alan fiyat istikrarı (enflasyon veya deflasyon) yanı sıra istihdam düzeyi ile birlikte bir ekonomi ne kadar istihdam yaratacak konusuna yer verdik.
Reel sektörün yanı sıra finansal piyasaları da analiz edebilmek için ''Para Ekonomisi '' bölümünde Bankacılık bankaların bankası olan Merkez Bankası da göz önüne alarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Öte yandan küreselleşme çağında daha önceki süreçte de mevcut Çok Uluslu Şirketler (ÇUŞ)ların yanı sıra dış ticaretin de ihracat ve ithalat bağlamında devasa boyutlar kazanması uluslar arası ekonomik ilişkileri de makro anlamda ''Açık Ekonomi '' adı altında incelemeyi gerektirmektedir.
İktisat bölümü günlük sokaktaki adamın ekonomiyi yorumlamasının ötesinde; bilimsel ekonometrik modeller vs.ile iktisadı analiz ederken bu olgu bölüm dışarısından pek algılanamamaktadır.
Ancak iktisat biliminin tüm çabalarına karşın ABD'de 2008'lerde gündeme gelen Mortgage krizi hali hazırda devam etmektedir. Kanımızca bunun nedenini etik konusu ile ilgili ekonomilerin yarattığı Bubble-Balon konularında görmek doğru olacaktır. Hırs ve tamahın tavan yaptığı yerlerde maalesef ekonominin yasa ve teamülleri pek geçerli olamamakta ve zaten bazı düşünürlerce tarihinin krizlerin tarihi olduğu vurgulanan kapitalizm bir türlü bunalımdan çıkamamaktadır.