Kariye – Chora
YÜZYILLARIN SANAT MİRASINI TAŞIYAN BİR ŞAHESER
Bizans sanatının son şaheserleri sayılan mozaik ve fresklerdeki gölgelendirmeler, ışık kullanımı, yüzlerdeki duygular, anlatılan olayın akışını özetleyen vücut hareketleri ve olağanüstü renk kullanımları ile teknik açıdan da özel bir yere sahip olan Kariye aynı zamanda Rönesans döneminin habercisidir.
Bir manastır kompleksi olarak tasarlanan Kariye’nin ilk inşâ tarihi bilinmiyor. Bununla birlikte 742 yılı civarında kendisini imparator ilân eden bir valinin çocuklarıyla birlikte buraya kapatılması dolayısıyla manastırın adı ilk defa tarihi kayıtlara geçmiş. XI. yüzyıl sonlarında imparator olan I. Aleksios Komnenos’un kayınvâlidesi Maria Dukaina tarafından yeniden inşa edilen manastırın çöken kısımları 1316-1321 yıllarında onarılmıştır.
Tarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14. yüzyılda bugünkü şeklini verdiği Chora Kilisesi, Osmanlı döneminde Atik Ali Paşa’nın camiye dönüştürüp yeni bir kimlik kazandırdığı bir dünya mirasıdır.
Kariye’deki dünyaca ünlü mozaik ve fresklerin anlattığı 60 öykü toplamda 100’e yakın fotoğrafla bu kitapta meraklısını bekliyor.