logo

Kaymakamlık Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Sancak ve Kaza İdaresi

Ürün Kodu: 9786256647268
₺380,00

Taşranın mülkî-idarî hiyerarşisinde en büyük ikinci idarî birim olan sancakların yönetiminden sorumlu tutulan kaymakamlar, 1864 tarihli ilk Vilayet Nizamnâmesi’ne kadar sancak yöneticisi olarak ülke çapında önemli görevler üstlenmiş; 1867’den günümüze uzanan hâliyle kaza (ilçe) biriminin başı, merkezin taşradaki mülkiye memuru ve temsilcisi olarak varlığını devam ettiren köklü yöneticiler olmuşlardır.

Osmanlı-Türk şehrinde yüzyıllarca askerî, ilmî ve idarî alanlarda var olup Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne tevarüs eden bu kadim müessesenin geleneksel yönetim anlayışı içerisinde kullanıldığı çeşitli alanlardan hiyerarşik mülkî bir kademe olarak dizayn edildiği 1842 yılına, oradan 1864 yılındaki yeni statüsüne, nihayet Cumhuriyet’e kadar geçirdiği değişim ve dönüşüm süreçlerini detaylı biçimde inceleyen elinizdeki bu kitapta; kaymakamlığın tarihî gelişimi, merkez-çevre ilişkileri içindeki mülkî-idarî fonksiyonu, görev ve sorumlulukları, idareci ve memurları, üst yönetim ve halkla ilişkileri, velhasıl akla gelebilecek tüm soruları yanıtlamak, bu yönüyle de idare tarihi ile kamu ve mahalli yönetim disiplinlerine katkı sağlamak hedeflenmiştir.

Yazar Hakkında:

Mehmet Güneş

Iğdır’da dünyaya gelen yazar, ilk ve ortaokulu Iğdır’da, liseyi İstanbul’da okudu. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yakınçağ Bilim Dalı’nda eğitimini devam ettirdi. 2008 yılının sonunda Osmanlı Arşivi’nde personel olarak çalışmaya başladı. Bunun yanında Marmara Üniversitesi’nde 2009 yılında yüksek lisans tezini ve 2013 yılında doktora tezini tamamladı. 2015 yılında Iğdır Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak geçtikten sonra burada 2017 yılında doçent, 2022 yılında profesör oldu. Osmanlı Devleti’nin modernleşme dönemindeki taşra idaresi üzerine muhtelif kitap ve makaleleri bulunan yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.

Son görüntülenen ürünler