Özel gereksinimli öğrencilerimizin, okuma parçalarını okuma ve anlamada güçlükler yaşadığını görüyoruz. Birçok cümleden oluşan okuma parçalarındaki, pek çok ayrıntıyı yakalamaları oldukça zor oluyor. Bu sebeple okuma parçalarından önce cümle anlama çalışmaları yapmak çok daha yerinde bir yaklaşım olacaktır. Buradan bakıldığında, okuduğunu anlama çalışmaları içinde, cümle anlama çalışmasının önemi büyük ve anlam boyutunu arttırıcı etkisi yüksektir. Bu etkiyi verimli kılmak, zorlanmadan, keyifle öğrenmeye olanak sağlamak amacıyla cümleleri azdan/çoğa, basitten/zora doğru aşamalı bir şekilde çalışmak yararlı olacaktır.
Aşamalar Şöyledir;
1. Bir kelimeden oluşan cümleler 2. İki kelimeden oluşan cümleler
3. Üç kelimeden oluşan cümleler 4. Dört kelimeden oluşan cümleler
5. Beş kelimeden oluşan cümleler 6. Altı kelimeden oluşan cümleler
7. Yedi kelimeden oluşan cümleler
Cümle anlama çalışmalarındaki sorularda bütün cümleyi kapsayan cevaplar, öğrencilerimizin okuma- yazma- anlama çalışmalarında zorlanmalarına sebep olmaktadır.
Bu bağlamda, anlamayı kolaylaştırmak amacıyla azdan/çoğa basitten/zora ilkesi çerçevesinde, cümle ile ilgili (KİM NE NEYİ NE İLE, NEREDE, NEYİNE, NERESİNE, NE ZAMAN, NASIL, NEDEN gibi) sorulara verilecek cevaplar sırasıyla;
- Cümleyi oluşturan kelimeleri yoklayan kısa cevaplardan,
- Kelime gruplarını yoklayan kısmen daha uzun cevaplara,
-Ardından cümlenin tamamını anlamaya doğru gitmektedir.
Verimli ve keyifli çalışmalar dileriz.