Ülkede ordu yönetime el koymuş ve tüm sağ ya da sol kamplardan aydın ve sanatçılara bir cadı avı başlatmıştır. Bir müzisyen, bir yazar, bir ressam ve bir oyuncu ise tutuldukları hapishanede ellerinde kalan tek değeri, onurlarını koruyabilmek adına uykudaki ölümü uyandırarak bir direnişe, ölüm orucuna başlarlar...
“…O dönem biz gençler için daha bir beterdi. Bizler bazıları için derttik. Kapılar zamanlı zamansız çalınırdı. İstendiği zaman.Sayın heyet bize karşı girişilen saldırı türünün, artık bizim bir politik tutuklu olmamız ya da olmamamızla bir ilgisi yoktu. Aslında bizim kişiliğimizde, insanlığa saldırıyorlardı.
Onurlu bir ölümü, böyle bir yaşama tercih ederim. Yeri geldiğinde ölmesini bilmeyen zaten ölüden farksızdır. Bizim bir ölüden farkımız mı var yoksa? Yok. Kutsal bildiğimiz tüm değerler bize karşı kullanılıyor. Biz de ölümü onlara karşı silah olarak kullanmalıyız.
…Sineğin vızıltısı kesilmişti. Belli ki o da ölmüştü. Tüm bunları dışarıya taşıyacak birileri olmalıydı, burada yaşananları adam gibi anlatacak biri olmalıydı…”
Cuma Boynukara
1964 Diyarbakır’da doğdu. 1979 yılında Halk Merkezi’nde tiyatroyla tanışan Cuma, 1986 yılında Diyarbakır Sanat Tiyatrosu’nu kurdu, uzun yıllar bu tiyatronun genel sanat yönetmenliğini yaptı. O dönem; Rumuz Goncagül, 72. Koğuş, Aladağlı Mıho, Murtaza, yönettiği oyunlardan birkaçı…
1990 yılında Diyarbakır Belediyesi Orhan Asena Şehir Tiyatrosu’nun kuruluşunda yer aldı… Ölümü Yaşamak, Yalan, Murtaza, bu tiyatroda yönettiği oyunlar arasındadır. Kurumun son yılında genel sanat yönetmenliğini de üstlendi.
Yazdığı oyunlardan; Günaydınlara Uyanmak, Muhtaro, Çok Geç Olmadan, Mem ile Zin, Ateşle Gelen, O’nun Saltanatı, Suyun Rengi, Beceriksizler, Ölüm Uykudaydı, Görüldü, Limanda, Yoksun, Rüya Toplayıcıları, Muhabbetçi, Kuyudan, İlişikteki İlişkiler, Paşa Hamamı… bazılarıdır.
Senaryo denemeleri de olan Boynukara’nın, Horoz Şekeri, Muhtaro adlı çalışmaları bulunmaktadır…
Mem ile Zin adlı librettosu Cem İdiz tarafından bestelendi.
Oyunları Kürtçe, Fransızca, İngilizce, Arapça, İtalyanca ve İspanyolcaya çevrildi.
Eserleri Türkiye’de ve yurtdışında ödenekli, özel, amatör ve üniversite tiyatrolarında sergilenmektedir.
Oyunlarından birçoğu ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından ödüllendirilmiştir.…