Sokaktaki insanların dilini şiire taşımış olan Orhan Veli Kanık, şiire getirdiği yenilikler nedeniyle başta yadırganmış ve çok sayıda eleştiriye maruz kalmıştır. Garip akımının öncülüğünde oluşturduğu yeni sanat anlayışı, olumsuz geri dönüşlerin yanı sıra büyük bir beğeni ve ilgi ile de karşılanmıştır.
Orhan Veli hakkında edebiyat ve sanat çevresi tarafından yapılmış birçok yorum olmasına rağmen, az bilinen ancak oldukça çarpıcı bir görüş, şair Can Yücel'e aittir. Can Yücel, Orhan Veli için "O, Türk şiirinde güneşsiz, gölgesiz, bahçesiz bir bahar" şeklinde bir ifade kullanmıştır. Bu ifadesiyle Can Yücel, Orhan Veli’nin şiirleriyle Türk edebiyatına getirdiği yeniliği ve özgünlüğü, Türk Edebiyatı için ne kadar önemli bir şair olduğunu, şiirlerinin güneşli bir bahar günü gibi aydınlatıcı bir etki yarattığını vurgularken, aramızdan ayrılışının da ne kadar büyük bir kayıp olduğunun altını çizmektedir.
Orhan Veli hakkında yapılmış bir başka yorum da edebiyat eleştirmeni Şeref Bilsel'e aittir. Bilsel, Orhan Veli'nin şiirlerini "Sadece söz değil, hayat yaratma gücüne sahip" olarak nitelendirmiştir. Bu görüşüyle Bilsel, Orhan Veli'nin şiirlerinin sadece kelimeler dizilimi olmadığını, aynı zamanda okuyucuda yeni bir dünya yaratabilecek kadar etkili olduğunu vurgulamaktadır.
Orhan Veli'nin, Türk edebiyatına yepyeni bir soluk getirmesi ve bu doğrultuda oluşturduğu sade diliyle okuyuculara farklı bir bakış açısı sunması onu, çok sayıda edebiyat eleştirmeni tarafından beğeniyle kabul edilen bir şair yapmıştır.
Orhan Veli Kanık'ın edebiyat dünyasına kazandırdığı eşsiz şiirler, dilin sınırlarını zorlayan ve okuyucusunu farklı bir dünyaya taşıyan özgünlüğüyle yeni nesiller tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.