Edward Gibbon’un tarihyazımına en önemli katkılarından biri gerileyiş ve çöküş kavramını oturtması, bunu tanımlayış ve aktarış şeklidir. Roma’nın gerileyiş ve çöküşünü bir problematik olarak ortaya koyup açıklayarak sonraki kuşakların farklı disiplinlerinde çalışan bilim insanlarını da bu anlamda oldukça etkilemiştir.
Gerileyiş ve Çöküş, İngilizce yazılmış en büyük anlatılardan birisidir çünkü tarihe dair pek çok şeyi tek bir devasa hikâye ve engin bir kadroda birleştirmeyi başarmıştır. Öğrettiği tarih her şeyden önce sivil sorumlulukla ilgilidir.
Gibbon kitabın son noktasını şu sözlerle koyar: “Hayatımın yirmi yılını meşgul eden ancak kendi arzularıma göre yetersiz kalan bu çalışmayı ilk olarak Capitolinus’un kalıntıları arasında düşündüm ve nihayet halkın merakına sundum.”
Asım Baltacıgil çevirisinin Burcu Okay tarafından gözden geçirilip eksikliklerin giderilmesiyle hazırlanan bu edisyonda tam metin dört cilt olarak yayınlanmıştır. Son ciltte elli iki ila yetmiş birinci bölümler yer almaktadır.