Kanadalı araştırmacı Hélène Thibault, devlet ve ulus inşası, iç savaş ve klanlar arası güç mücadeleleri, dinî canlanma, dindevlet ilişkileri, Sovyetlerden miras kalan kurumların faaliyetleri üzerinden Tacikistan’daki inceleme ve deneyimlerini aktarıyor.
Yazar, Rusya’ya çalışmak için giden Tacik erkeklerinin geride bıraktığı ailelerinin dramlarını, ülkedeki boşanma, intihar ve çok eşliliğin artmasının arkasındaki sebepleri görüştüğü kişiler üzerinden sürükleyici bir dille anlatıyor. Orta Asya’nın tek İslamcı partisi olan Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin mücadelesini ve kapatılmasına götüren süreci, devletin cami, sakal ve başörtüsüyle ilgili aldığı kısıtlayıcı kararlara toplumun farklı kesimlerinin tepkilerini birebir kahramanların dilinden okuyoruz.
Kitap, müstesna konumu ve etnik yapısı itibariyle Orta Asya’da müstakil bir değerlendirmeyi hak eden Tacikistan’la ilgili son yıllarda yapılmış en iyi araştırma. Eser, Tacikistan’ın dönüşümü ile diğer Türkî cumhuriyetlerdeki gelişmeler arasında paralellik kurmanıza ve farklılıkları görmenize yardım edecek.
Yazarın araştırma metodu ve anlatım tarzı o kadar ilgi çekici ki okurken kendinizi olayların ve diyalogların içinde buluyorsunuz.