Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler
İbn Haldun
Bosna'da Dervişler Ve İslam
Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler
"Zamanımızın en büyük ruhu" Albert Camus
"Bir azizin sahip olduğu türden deha sahibi bir kadın" T.S.Eliot
Dünya üstünde çeşitli kılıklar içerisinde gördüğümüz kötülük Allah'dan uzak oluşumuzun bir işaretidir. Lakin mesafenin kendisi aşktır ve aşka aşık olunmalıdır. Kötülüğe aşık olamayız ama Allah işte bu kötülükler arasından geçilerek sevilir.
İbn Haldun
İbn Haldun ortaçağda yaşamış Müslüman filozofları arasında üzerine en fazla kafa yorulmuş hakkında tartışmalar yapılmış makale ve kitap yazılmış olanıdır. İbn Haldun ile ilgili çalışmaların ve düşüncelerin en sorunlu olduğu saha on dördüncü asrın başlarında hayata veda etmiş olan bu filozofu fakihi tarihçiyi günümüz kıstasları ve kavramları ile değerlendirmek eğilimidir. Bu sebepledir ki kendisi hakkında sosyoloji ilminin kurucusu modern tarih yazımının başlatıcısı hatta erken dönem modern filozofu denilmektedir. Elinizdeki bu kitap İbn Haldun'un hayatını içinde yetiştiği koşulları dönemindeki tarihi hadiseleri halet-i ruhiyyesini ve eserlerini ele alarak tüm bu aceleci ve peşin hükümleri tartışmaya açmaktadır. Bir diğer ifade ile İbn Haldun'a bugünden bakmak yerine bu çok yönlü tarihi şahsiyeti kendi yaşadığı dönem ve bağlamı dahilinde yargılamadan bir kalıba sokmaya çalışmadan olduğu gibi tanımaya ve tanıtmaya gayret etmektedir.
Bu kitap ülkemizde de sıklıkla tartışmalara konu olan ve akademik çevrelerde eserlerine duyulan ilginin hiç azalmadığı İbn Haldun ile ilgili ciddi bir boşluğu doldurmaktadır. İbn Haldun'un kim olduğu nasıl bir çevrede yetiştiği hangi hocalardan eğitim aldığı hangi ilim dallarına eğildiği hangi görevlerde bulunduğu hangi sultanların maiyetinde çalıştığı ve nerelere seyahat ettiği gibi soruların hepsine cevap veren kapsamlı bir biyografinin ardından tüm bunların şahsının ve fikirlerinin üzerindeki etkilerini irdelemektedir. Bunu yaparken bir yandan da günümüzdeki yaygın hatalı kabullere esaslı eleştiriler getirmektedir.
Bosna'da Dervişler ve İslam
Kitapta Bosna'nın 15.-16. yüzyıllarda tarikatların ve dervişlerin etkisiyle nasıl İslamlaştığı anlatılıyor. Fütüvvet Ahi geleneği ve tarikatların iç içeliği toplumun Müslümanlaşmasına yardımcı unsur olarak öne sürülüyor. Kitap içindeki görseller genel olarak Bosna'daki tekke ve türbeler ile alakalı.
Halil İnalcık ve Suraiya Faroqhi tarafından editörlüğü yapılan Osmanlı İmparatorluğu ve Mirası: Siyaset Toplum ve İktisat dizisinden çıkan bu kitap tasavvuf geleneğinin ve tarikatların Bosna'da bir Müslüman toplumunun oluşmasına nasıl etki ettiğini görmek isteyen araştırmacıların ve konuya ilgi duyan herkesin başvuru kitabı niteliğinde.