Türkiye’de sivil havacılık alanının en yetkin isimlerinden biri olan Abdullah Nergiz, Türk Hava Yolları (1980-2003): Büyük Dönüşüm başlıklı bu çalışmasında, Türkiye’nin ve dünyanın Soğuk Savaş koşullarından neoliberal küreselleşme çağına geçiş döneminde Türk Hava Yolları’nın kurum tarihini inceliyor.
Kitap, 12 Eylül askeri darbesinden Özal iktidarı ve Özal-sonrası yıllara, Türk turizminin canlanması ve yeni havacılık yatırımlarından etki alanı giderek genişleyen özelleştirme politikalarına ve değişen yönetim anlayışına dek kurum tarihini daha doğru bir yerden anlamayı mümkün kılan gelişmelere bakıyor ve bunların ışığında Türk Hava Yolları’nın büyüyen filosu, çeşitlenen rotaları, değişen vizyonuyla Türkiye’nin ilk küresel markası olmasının hikâyesini anlatıyor.
Türk Hava Yolları (1980-2023): Büyük Dönüşüm, Cumhuriyetin yüzüncü yılını idrak ettiğimiz 2023’te doksanıncı yaşını kutlayan Türk Hava Yolları’nın ve sivil havacılık tarihimizin büyük atılım dönemini anlamak için her yönüyle çok önemli bir rehber.
Abdullah Nergiz
Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalında, Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. Havacılık sektöründe Türkiye’nin önde gelen havayolu ve havalimanı işletmelerinde yirmi yıla yakın bir süre profesyonel olarak çalıştı; akademide sivil havacılık sektörüyle ilgili ders verdi. 2006 yılında, Türkiye’nin ilk havacılık blogu niteliğini taşıyan ve aktif bir biçimde yayın hayatına devam eden Havayolu 101’i kurdu. Abdullah Nergiz bir yandan profesyonel kariyerinde danışmanlık yaparken, diğer yandan da THY’nin kurumsal tarihine ilişkin araştırma ve çalışmalarını sürdürmektedir.