Sanat yalnızca biçimsel bir arayış mı, yoksa düşünsel bir üretim alanı mı?
Sosyolog-sanat tarihçisi Nusret Polat, 2007-2024 yılları arasında kaleme aldığı yazılarında, sanatçıyı yalnızca estetik biçimler üreten bir figür olarak değil, kültürel ve entelektüel bir aktör olarak da ele alıyor. Erinç Seymen, Nancy Atakan, Neşe Baydar, Elif Çelebi, Dilek Winchester, İrfan Önürmen, Berna Karaçalı, Can Aytekin, Hüsamettin Koçan, Jochen Proehl, Ahmet Elhan, Yusuf Taktak, Rafet Arslan gibi sanatçılar ve eserleri üzerine yazan Nusret Polat, birbirinden çok farklı yönelimlere sahip sanatçıları bir araya getirmekle yetinmeyip imgelerin ikonografik, sembolik ve sosyolojik bağlamlarını çözümleyerek sanatı tarihsel ve felsefi bir mercekten okuyor.
Sanatçı Yazıları, isminin tevazuuna rağmen, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’deki çağdaş sanatın belli başlı konu, kavram ve kişilerini derlemekle kalmıyor; aynı zamanda sanatın, görünür olanın ötesine geçen anlam katmanlarını aralamak isteyen tüm sanatseverler için güçlü bir rehber hizmeti sunuyor.
NUSRET POLAT
1977’de Erzurum İspir’de doğan Nusret Polat, 2009 yılında “Antik ve Modern Düşüncede İyi Yaşam ve Demokrasi” adlı doktora teziyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji programından doktorasını aldı. Doktora tezini yazarken bir yıl Fransa’da Paris I (Pantheon-Sorbonne) Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2004-2012 yılları arasında Gençsanat, Plato ve Artist sanat dergilerine editörlük yaptı. 2010-2022 yılları arasında muhtelif zamanlarda Mimar Sinan, Yeditepe, Yaşar ve İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi akademik kurumlarla beraber İstanbul Modern Sanat Müzesinde sosyoloji, felsefe ve sanat üzerine dersler verdi. 2012-2022 yılları arasında Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı; 2023’te Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanında doçent oldu. Nusret Polat, Sınırları Aşındırmak–Modernizm ve Çağdaş Sanat Üzerine, Güzel ve Yüce–Pisagor’dan Hegel’e Estetik Kültürü, Fatih ve Bellini ve son olarak İrfan Önürmen’in Sanatı-Belirsizliğin İmgeleri adlı kitapların yazarıdır.