Voice Production Yayınevi tarafından yayımlanan Türk Müziği Solfeji / Makam-Çeşni Okuma Bilgisi başlıklı kitap çalışması Türk Müziği alanında yayımlanmış solfej kitapları incelendiğinde, Türk Müziği’ndeki esnek perde (mücenneb bölgesi) kavramının dikkate alınmaması sebebiyle Türk Müziği için vazgeçilmez önemdeki çok sayıda çeşninin gereğince işlenemediği görülmektedir. Bunun sonucu olarak verilen müzik eğitimi de “Avrupa Müziği solfeji” eğitiminin bir benzeri olmaktan öteye gidememektedir. Kitabımızda esnek perde kavramı bütün özellikleriyle ve örnekler eşliğinde işlenmiştir.
Türk Müziği, bir çeşni müziği olduğundan, eserin solfejini yapabilmek için eserdeki tüm çeşnilerin algılanabilmesi ve icranın bu doğrultuda yapılması gerekmektedir. Halen kullanılmakta olan Arel-Ezgi sistemi, Türk Müziği’nin pek çok çeşnisini algılatmaktan ve icra ettirmekten uzak olup Arel-Ezgi sistemine göre yazılmış bir solfej kitabının Türk Müziği eğitimine vereceği katkı da kısıtlı kalmaktadır. Bu kitapta çeşniler detaylı olarak ele alınmış, uygulamadaki incelikler -Arel-Ezgi sistemindeki eksikleri de tamamlayacak şekilde- verilmiş; Türk Müziği solfeji eğitimine bütünleyici bir eğitim materyali kazandırılmaya çalışılmıştır.
|
Yazar Hakkında
Prof.Dr.Hanefi ÖZBEK
1965 yılında Sivas’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas, Almanya ve İzmir’de tamamladı. 1991 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nün ve Van Türk Müziği Derneği’nin kuruluşunda görev aldı. 1998 yılında Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Doktoru PhD unvan ve yetkisini aldı ve aynı yıl Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. 2011 yılında Tıp Farmakoloji alanında Doçent unvanını aldı. 2012 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi. Aynı yıl İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’na öğretim üyesi olarak geçti. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak görevlendirildi ve buranın kuruluşuna katkıda bulundu. 2014 yılında aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan vekili olarak görevlendirildi ve burada Türk Müziği Ana sanat Dalı’nın kuruluşunda görev aldı. Farmakoloji, Biyoistatistik ve Türk Müziği teorisi alanlarında çalışmaları bulunan Özbek, 2016 yılında Tıbbî Farmakoloji alanında Profesör kadrosuna atandı. 2020 Ekim ayında İzmir Bakırçay Üniversitesi’ne geçti ve burada Tıp Fakültesi Dekanı olarak görevlendirildi. 2022 yılında Marmara Üniversitesi’nden Türk Din Musikisi alanında doktor unvanını aldı.
Müzik eğitimine 11 yaşında mandolinle başladı. Daha sonra saz (tambura bağlama) ve mızraplı tambur üzerinde çalıştı. Müzik alanındaki makaleleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Müzik teorisi alanında yazmış olduğu “Türk Müziğinde Ana Dizi” isimli kitabı Pan Yayıncılık tarafından 2014, 2017 ve 2022 yıllarında, “Türk Müziği Usûlleriyle Ritmik Okuma” isimli kitabı Dahi Yayıncılık tarafından 2017 yılında ve İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından 2018 yılında basıldı. Kendi bestelediği ve 16 adet saz eserinden oluşan “Bir başka hazan” isimli albümü internet ortamında yayımlandı; 2020 yılında bu albümdeki saz eserlerinden meydana gelen “Gönülden Esintiler” başlıklı bir kitap ve CD’si Bemol Yayıncılık tarafından yayımlandı. Türk Müziği Form Bilgisi, Gönülden Esintiler-2 ve Türk Müziği Usûl Bilgisi isimli kitapları 2020 yılında SAGE Yayıncılık tarafından basıldı. Türk Müziği Form Bilgisi ve Türk Müziği Usûl Bilgisi kitapları 2022 yılında İzge Yayıncılık tarafından yayımlandı.
|
|