Dünya nüfusu hızla artarken, yenilenebilir su kaynaklarının kullanımı da katlanarak arttı. Önümüzdeki 50 yıl içinde Dünya nüfusu %40 ila %50 daha artacak. Bu nüfus artışı sanayileşme ve kentleşme ile birleştiğinde su için artan bir taleple sonuçlanacak ve çevre üzerinde ciddi sonuçlar doğuracaktır.
Bugün bir su krizi var. Ancak kriz, ihtiyaçlarımızı karşılamak için çok az suya sahip olmakla ilgili değil. Bu, aslında suyu kötü yönetme krizi. Milyarlarca insan ve çevre acı çekiyor. Tarım, sanayi, evsel kullanım için tatlı su kullanımı ne olursa olsun, büyük su tasarrufu ve su yönetiminin iyileştirilmesi mümkündür. Neredeyse her yerde su israf ediliyor ve insanlar su kıtlığı yaşamadıkça suya erişimin bariz ve doğal bir şey olduğuna inanıyorlar. Kentleşme ve yaşam tarzındaki değişikliklerle birlikte su tüketiminin artması kaçınılmazdır. Bununla birlikte, örneğin, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, bir kg patates yetiştirmenin sadece 100 litre su gerektirdiğini, bir kg sığır etinin ise 13.000 litre su gerektirdiğini bilerek sorunu azaltılabilir.
Türkiye nüfusu 2024 sayımına göre, 85.372.377 kişi, yıllık nüfus artış hızı binde 1,1 oldu. Her geçen gün su ihtiyacı ve talebi artmaktadır.
Türkiye’de, sulama sektöründe 34 milyar m3, içme suyu sektöründe 7 milyar m3 ve sanayi sektöründe ise 5 milyar m3 olmak üzere toplam 46 milyar m3 suyun tüketildiği hesaplanmıştır. Bu durum, Türkiye’nin mevcut su potansiyeli olan 112 milyar m3 suyun ancak %41’ini geliştirildiğini göstermektedir.
Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1,312 m3’tür. Türkiye su kıtlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Bu anlamda Türkiye’nin su durumu ve potansiyeli nedir; açıklanmaya çalışılmıştır. Kitapta 81 ilin yer üstü ve yer altı su kaynakları ve potansiyeli, akarsu, göl, baraj ve göletleri, su havzaları, akiferler, su kalitesi ve su kirliliği yer almaktadır.
Eser, Tıbbi Jeoloji alanında hazırlanmış olup, hazırlanmasında; özgün çalışmalarımın yanı sıra, ilgili kaynaklardan yararlanılmıştır.
Kitap 4 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde ‘’Dünya’da ve Türkiye’de su’’, 2. Bölümde ’81 ilin Su Kaynakları, Potansiyeli ve Kalitesi’’, 3. Bölümde Türkiye’nin suyunun Tıbbi Jeolojik açıdan değerlendirmesi, 4. Bölümde ‘’Su Ayak İzine’’ yer verilmiştir.