“Utanç” ve “umut” kavramları, aslında hepimizin tanıdığı, ancak üzerine bir yorum yapmamız veya tanımlamamız istendiğinde birkaç örneklendirmeden başka bir cevap veremeyeceğimiz kavramlar. Bu kavramlar üzerine o kadar çok konuşulmuş ki, ancak neredeyse hiçbir şey yazılmamış! Yazar bu kitapta tam da bu nokta üzerinden kavramların kökenlerini, tarih boyunca ele alınışını, bunlar hakkında yapılan tartışmaları ayrıntılı bir şekilde kaleme alıyor. Utancın umut ile ilişkisini derinlemesine sorguluyor, hatta bu iki duygunun birbiriyle ilişkili olabileceğini savunuyor.
“Ne utanç tamamen kötü ve tamamen kurtulmamız gereken bir duyguydu ne de umut tamamen olumlu, hayatımızın odağında yer alması gereken, amacımız olabilecek bir duyguydu. Her ikisinin de dereceleri vardı ve her ikisinin de işlevsel olup, işlev bozabileceği senaryoları düşünmek mümkündü.”
Biz insanlar, ancak utanç ve umut duygularını içimizde belirli bir dengede tutabilirsek psikolojimizi sağlıklı olarak nitelendirilebiliriz. Pek çok sosyal ilişkiyi düzenliyor bu duygular, hatta kendimizle ilişkimize dahi yön veriyor. Utancın aşırısı veya umudun eksikliği ile ilgili yaşayabileceğimiz sorunlar, hayata uyum sağlamamız üzerinde de oldukça etkili. Yazar, tüm bunlar için okurlarına etkinlik alanları sunuyor, okurun kendi kendini sorgulamasına, cevaplar bulmasına ve uygulamalı olarak öğrenebilmesine olanak tanıyor.
İ. Volkan Gülüm
1987 yılında Antakya’da doğdu. Psikoloji lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi’nden 2009 yılında aldı. Aynı üniversitenin Klinik Psikoloji doktora programını 2015 yılında tamamladı. 2019 yılında doçent unvanını aldı.
Doktora çalışmaları sırasında 6 ay süreyle, The New School for Social Research’te ve Beth Israel Medical Center Brief Psychotherapy Research Program’da misafir araştırmacı olarak bulundu. Hacettepe Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, Dumlupınar Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Hacettepe Üniversitesi Psikoterapi Araştırmaları Laboratuvarı’nda yürütülen uygulama ve araştırma çalışmalarında yer aldı. 2016-2018 döneminde Türk Psikologlar Derneği Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 2016-2019 yılları arasında Society for Psychotherapy Research Türkiye ülke koordinatörü olarak görev yaptı.
2022 yılından bu yana TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde, öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Psikoterapi araştırmaları, Şema Terapi gibi alanlarda uygulama ve araştırmalar yapmaktadır. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli çeşitli projelerde araştırmacı ve yürütücü olarak çalışmış ve halen bu çalışmalarına devam etmektedir. Uluslararası Şema Terapi Birliği tarafından sertifikalandırılmış ileri düzey şema terapisti, süpervizörü ve eğitimcisidir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını bulunmaktadır. Türk Psikologlar Derneği Yayınları’ndan çıkan Etkili Psikoterapistlik (Gonca Soygüt Pekak ile), Psikonet Yayınları’ndan çıkan İyileştiren Sınırlar isimli kitapların yazarıdır.